Analyshusen sänker sina riktkurser för Tele2 men är fortsatt positiva

Tele2:s rapport på tisdagen fick ett surt mottagande av marknaden och detta återspeglas i sänkta riktkurser från de flesta analyshusen. Dock fortsätter majoriteten av dem att vara fortsatt positiva till telekombolaget varför det mest upprepas köp.
tele2
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Handelsbanken tillhör de som upprepar köp. Banken anser att siffrorna i Q3-rapporten var solida.

”Rörelseresultatet (ebitda) växte med 2% tack vare stark omsättningstillväxt i Baltikum och god kostnadskontroll i Sverige. Vi fortsätter att se Tele2 som en attraktiv investering med stabilt kassaflöde”, skriver banken.

På tisdagen kom också beskedet att svenska tillsynsmyndigheter blockerar kinesiska Huawei från 5G i Sverige. Detta slog hårt mot Tele2 som har en hög exponering. Enligt Handelsbanken var dock reaktionen överdriven.

”Tele2 beaktade det scenariot i sin medellångsiktiga guidning och är väl förberedda för att ersätta Huawei-utrustning när de moderniserar sitt nätverk och rullar ut 5G under de kommande åren” påpekar banken.

Kepler Cheuvreux upprepar också köp med sänkt riktkurs på 150 kronor (155). Analyshuset bedömer att det inte går att motivera kursnedgången.

”Den svenska tillsynsmyndighetens beslut att förbjuda kinesiska 5G-leverantörer kommer att orsaka en del förseningar för Tele2s/Telenors 5G-lanseringar, vilket skulle kunna gynna Telia till en viss grad. Vi tvivlar dock på att detta kommer att bli en stor fråga”, skriver Kepler som också räknar med en stabilisering av Tele2:s svenska serviceintäktsutveckling från det fjärde kvartalet.

Övriga rekommendationer och riktkurser som kommit in är från följande analyshus:

  • SEB upprepar köp, sänker riktkursen till 140 kronor (150)
  • ABG Sundal Collier upprepar sälj, sänker riktkursen till 110 kronor (120).
  • JP Morgan upprepar övervikt, sänker riktkursen till 160 kronor (161).
  • Morgan Stanley upprepar övervikt, sänker riktkursen till 155 kronor (165)
  • Exane BNP Paribas upprepar outperform, sänker riktkursen till 140 kronor (145).