Analytikern: Därför är olja en bra investering

DNB-analytikern Torbjørn Kjus menar att oljeaktier kommer fortsätta ge en bra avkastning, trots konkurrensen från förnybar energi. Desto mer folk pratar om ´det gröna skiftet´, desto bättre går oljepriset, säger han.
Analytikern: Därför är olja en bra investering - torbjorn-kjus-dnb-affarsvarlden-70_binary_6885363.png

Torbjørn Kjus, oljeanalytiker på DNB Markets, säger att oljeaktier är ett fortsatt bra investeringsalternativ för att få en bra avkastning.

– Desto mer folk pratar om det gröna skiftet, desto bättre går oljepriset, säger han till Dagens Næringsliv.

Eftersom marknaden fokuserar så mycket på förnybar energi görs nu färre investeringar i oljeprojekt, vilket ger mindre olja på marknaden och ett högre oljepris, menar han.

–Om du vill ha en bra avkastning på dina aktier så skulle jag säga att oljeaktier fortfarande är ett bra val, säger han.

Han menar att oljemarknaden ännu inte är överkörd av den förnybara energin.

– Vi är i en värld där folk redan tror att elbilarna har ’tagit’ oljemarknaden. Men det har de inte.

I dag finns det två miljoner elbilar i världen. Det är 0,2 procent av alla världens bilar, enligt IEA:s senaste elbilsrapport Global EV Outlook 2017.

Torbjørn Kjus förklarar att om man räknar med att varje bil kör 15 000 kilometer per år med en normal bränsleförbrukning så måste det rulla 50 miljoner elbilar på vägarna innan man tagit ifatt en miljon fat efterfrågan från oljan.

– Att gå från två till 50 miljoner elbilar är inte något man gör i första laget. Det tar lite mer tid, tidsaspekten är extremt viktig här, säger oljeanalytikern.

Torbjørn Kjus menar att ett extremt snabbt skifte i användningen av elektriska bilar skulle kunna ge negativa effekter på oljemarknaden någon gång mellan 2025 och 2030.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets