Andersson vill införa skatt på utflyttning av kapital

För att hindra skatteplanering vill regeringen införa en utflyttningsskatt för personer som för ut kapital från Sverige. Det säger finansminister Magdalena Andersson till Ekot.
Andersson vill införa skatt på utflyttning av kapital - magdalena-andersson-affarsvarlden-700_binary_6886477.jpg

Hon tog på onsdagen emot ett förslag från Skatteverket där personer som för ut tillgångar som när de säljs har en vinst på över 100.000 kronor ska betala skatt. Regeringen vill införa förslaget så snart som möjligt.

”Det är ett intressant förslag om det kan göra att fler av de människor som flyttar utomlands i syfte att undvika att betala skatt, kan komma att betala skatt i Sverige”, säger Magdalena Andersson.

Förslaget innebär att de flesta kommer att få uppskov från beskattning när kapital flyttas utomlands, men när tillgångarna väl säljs, och ger en vinst över 100.000 kronor, ska de beskattas i Sverige. Det handlar till exempel om aktier och andelar i handelsbolag, enligt Skatteverkets förslag.

Utflyttningsbeskattning ska inte gälla till exempel sparande i investeringssparkonto eller fastigheter.

Magdalena Andersson säger att förslaget kommer att innebära ökade skatteinkomster men också större besvär för den som flyttar ut kapital.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets