Ann-Marie Beglers myndighetskritik: ”HR och kommunikation har vuxit kraftigt”

Ann-Marie-Begler petades av regeringen som chef för Försäkringskassan, men hjälper nu Leif Östling med att granska vad vi får för skattepengarna. "Det är bättre med färre personer med högre löner och högre kompetens än fler personer med låg kompetens", säger hon till Afv i sin första intervju på flera år.
Ann-Marie Beglers myndighetskritik: ”HR och kommunikation har vuxit kraftigt” - ANN-MARIE BEGLER
Ann-Marie Begler anser att politiken ibland ska hålla sig på avstånd. Foto: Janerik Henriksson / TT

Inför förra riksdagsvalet startade före detta mångåriga Scania VD:n Leif Östling Kommissionen för Skattenytta med syftet att granska vad skattebetalarna får för sina pengar. I en stor intervju med Affärsvärlden ifrågasätter han effektiviteten i offentlig sektor. Han tycker också att ”byråkrater” i många fall har mer makt än politikerna.

Rekryterat byråkrat

En frontfigur i Östlings kommission är Ann-Marie Begler, som nog får betecknas som just byråkrat. Hon har en lång ämbetskarriär bakom sig, och har lett både Försäkringskassan, Brottsförebyggande rådet och Skolinspektionen. Tre år innan förordnandet på Försäkringskassan gick ut fick hon sparken av regeringen inför valet 2018. Begler hade då lyckats minska sjuktalen i Sverige, men Försäkringskassan hade samtidigt fått mycket kritik för hur den tillämpade sjukförsäkringen och assistansersättningen.

Regeringens beslut att peta henne från posten väckte en hel del kritik. I en artikel i tidningen Dagens Medicin menade högt uppsatta chefer och tidigare generaldirektörer att det var ett missbruk av utnämningsmakten. De skrev ett brev till dåvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och krävde att regeringen skulle återinsätta Begler som chef för myndigheten.

Dåvarande socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) tillsammans med Marie Begler, då generaldirektör för Försäkringskassan. Foto: Bertil Ericson / TT

Så blev det inte.

När Affärsvärlden nu pratar med Ann-Marie Begler vill hon inte diskutera det som hände för fem år sedan, utan blickar istället framåt.

Till Kommissionen för Skattenytt har hon tagit med sig andra perspektiv, som ibland skiljer sig från Östlings med sin bakgrund från näringslivet. 

Vad tänker du om att byråkraterna har för mycket makt?

”I vissa fall har de för mycket makt, ja. Men ibland är politiker inne för mycket. Det var ju till exempel bra när politikerna togs bort från Karolinskas styrelse. Vissa beslut är väldigt svåra för politiker att fatta, då de följer med in i nästa valrörelse”, säger hon. 

”En politiker ska säga: Här är uppdraget, här är resurserna och detta är målet. Det är det som politikerna ska ägna sig åt.”

Vill se färre kommunikatörer

Kommissionen ska undersöka var den största besparingspotentialen i den offentliga sektorn finns, vad är ditt perspektiv? 

”Det finns en stor outnyttjad potential i AI. Man skulle kunna jobba mer med att till exempel digitalisera beslut, att robotar sköter delar av handläggningen. Sedan tycker jag också att man borde titta på administrationen och rannsaka sig själv. Det är ju helt klart att både HR och kommunikation har vuxit kraftigt till exempel”, säger hon och fortsätter:

”Sedan tror jag också att det är bättre med färre personer med högre löner och högre kompetens än fler personer med låg kompetens.”

Ann-Marie Begler sitter idag i Academedias styrelse. På frågan om hur hon ser på vinstdebatten säger hon att fokus har hamnat fel.

”Vad gäller Academedia så återinvesteras vinsterna i stor utsträckning i verksamheten. Så det är desinformation att pengar plockas ut och går in i redan rika människors fickor”, säger hon och fortsätter:

”Allt är inte perfekt i den miljön, men man behöver snarare skärpa tillsynen, inte prata om vinsterna. För mig är det väldigt viktigt att det finns valmöjligheter. Det är inte säkert att den kommunala skolan passar alla. Det är ett ganska övervakat system också. Tycker man inte att det är tillräckligt så får man skärpa kontrollen av skolorna. Det viktigaste är att skolorna är välskötta och håller hög kvalitet”, säger Ann-Marie Begler. 

Läs också Affärsvärldens stora intervju med Leif Östling: ”Folk har en övertro på svensk välfärd”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.