Arbetsmarknadsminister: Jobben är på väg tillbaka

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ser positivt på framtiden och menar att jobben kommer tillbaka.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på en digital pressbriefing om läget på arbetsmarknaden. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Pandemins framfart har haft stora konsekvenser på arbetslivet. Cirka 590 00 svenskar är arbetslösa och drygt 180 000 är långtidsarbetslösa. Mer än var fjärde ungdom är idag arbetslös. Detta skriver TT. Men nu ser regeringen ljust på framtiden.

På dagens pressträff om läget på den svenska arbetsmakrnaden konstaterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att företagens planer för att nyanställa ligger på en ”historisk hög nivå” och att konkurser och varsel minskar.

Hon tar upp Volvo Cars som ett exempel på företag som genomför omfattande rekryteringar av nyanställda. Även turism- och restaurangbranschen har visat en hög efterfrågan på arbetskraft.

Jobb i norr

Den grupp som har det speciellt tufft menar ministern är de som var arbetslösa redan innan pandemin – särskilt de som saknar gymnasieexamen. Men trots dystra utsikter i storstäderna finns möjligheten till jobb längre upp i landet. Batteritillverkaren Northvolt och LKAB:s satsningar i Kiruna tas upp som exempel på industrier där jobb skapas.

”Nyindustrialiseringen av norra Sverige fortsätter med full kraft. Vi ser att tiotusentals nya jobb skapas. Det här är ett bra läge att flytta norrut”, säger hon.