Bank of England höjer räntan – men flera ledamöter vill mer

Bank of England höjde som väntat styrräntan från 0,25% till 0,50%. Dock var det fyra ledamöter som ville höja mer.
Bank of England-chefen Andrew Bailey.
Bank of England-chefen Andrew Bailey. Foto: Kirsty O'Connor/Pool via AP, File/TT

Den brittiska centralbanken Bank of England höjde på torsdagen basräntan med 25 punkter. Konsensusprognoser pekade också på att styrräntan skulle höjas till 0,50%.

”Givet den nuvarande åtstramningen på arbetsmarknaden och de fortsatta tecknen på ökad uthållighet i inhemskt kostnads- och pristryck, bedömer kommittén att en höjning av styrräntan med 0,25 procentenheter är motiverad vid detta möte”, skriver de.

Vidare skriver banken att inflationen steg från 5,1% i november till 5,4% i december, mycket mer än vad man trodde i november. Inflationen väntas också stiga under kommande månader och närma sig 6% i februari och mars, för att sedan toppa kring 7,25% i april.

”Omfattningen av eventuella ytterligare åtstramningar av penningpolitiken kommer att bero på inflationsutsikterna på medellång sikt. MPC bedömer att om ekonomin utvecklas i breda drag i linje med prognoserna i februarirapporten, kommer ytterligare måttliga åtstramningar av penningpolitiken troligtvis att vara lämplig under de kommande månaderna”, skriver de.

Policykommittén, MPC, var oenig om räntan. Fyra av fem ledamöter ville höja räntan till 0,75%. Ledamöterna var Jonathan Haskel, Cathrine Mann, Dave Ramsden och Michael Saunders.

De menar på att penningpolitiken har varit mycket ackommoderande och kapacitettrycket nu är omfattande, särskilt på arbetsmarknaden. Prognosbanan för KPI-inflationen har återigen reviderats upp och inflationsförväntningarna på medellång sikt fortsätter vara höga. Dessutom har företag indikerat att de räknar med att höja priserna avsevärt under 2022.

”Penningpolitiken bör stramas åt i högre utsträckning vid detta möte för att minska risken att de senaste trenderna i lönetillväxt och inflationsutsikter blir ytterligare inbäddade och därmed hjälper till att få tillbaka inflationen till målet varaktigt på medellång sikt”, anser de fyra, enligt protokollet.

Som väntat meddelade även Bank of England att de lämnar målet för tillgångsköp oförändrat på 895 miljarder pund, varav köp av företagsobligationer utgör 20 miljarder pund. Kommittén var enhällig kring beslutet om tillgångsköpen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.