Bank of Englands chefsekonom varnar för förlängning av permitteringar

Bank of Englands chefsekonom Andy Haldane är inte för en förlängning av korttidspermitteringarna. Det uppgav han i ekonomisajten CityAms podcast.
Bank of Englands chefsekonom varnar för förlängning av permitteringar - bank-of-england-boe-700_binary_6947279.jpg
Haldane sade att coronapandemin har lett till kvarstående strukturella förändringar för ekonomin där tyvärr vissa av jobben inte kommer att återvända. Mot bakgrund av detta borde därför företagen vidta det smärtsamma men oundvikliga beslutet med att säga upp personal snarare än att förlänga permitteringarna.

”Att hålla alla de jobben vid liv är på något sett en förlängning av det oundvikliga på ett sätt som förmodligen varken hjälper individen eller företaget”, sade Haldane.

Om företagen vill undvika uppsägningar föreslår Haldane att de håller tillbaka lönehöjningar eller inför reducerade arbetstimmar åt de anställda.

Brittiska staten har betalat upp emot 80 procent av lönen för de permitterade. Stödet löper ut nästa månad och det finns risk för en andra uppsägningsvåg baserat på genomförda undersökningar bland företagen, skriver CityAm.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.