Banker avancerade på Wall Street

De amerikanska börserna handlades blandat på fredagen.

Handelsdagen bjöd på jobb- och sysselsättningsdata som kom in starkare än förväntat, vilket tycktes stärka spekulationerna om att Federal Reserve kommer att höja styrräntan vid sitt kommande penningpolitiska möte i december.

”I dag reagerade marknaden som om räntorna kommer att höjas i december. De omplacerade kapital för att kunna dra nytta av situationen och skar ned där det inte kommer att vara fördelaktigt att ha kapital placerat”, konkluderade Ben Haliburton, vid Tradition Capital Management, handelsdagens rörelser. Det rapporterade Reuters.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning 0,3 procent högre vid 17.910. På den bredare marknaden var S&P 500 oförändrad vid 2.099 medan Nasdaq Composite klättrade med 0,4 procent till 5.147.

Sysselsättningen steg med 271.000 jobb, borträknat jordbrukssektorn, under oktober. Förväntningarna låg på +180.000 i analytikerkåren.

Samtidigt uppgavs arbetslösheten ha sjunkit till 5,0 procent, från oreviderade 5,1 procent i september. Här låg förväntningarna vid 5,1 procent.

Federal Reserve-ledamoten Charles Evans sade efteråt att jobbsiffrorna var ”mycket goda nyheter”, och att den starka rapporten bidrar till att höja inflationen.

Finansrelaterade aktier avancerade på fredagen, stöttade av de starka jobbsiffrorna. Goldman Sachs var upp 3,7 procent, Bank of Amerika +3,7 procent och Citigroup +3,2 procent. Sektorn som helhet stängde 1,1 procent högre.

Rapportsäsongen börjar mattas av, men några av gårdagens sena delårsrapportörer rörde på sig i dag.

Kraft Heinz och News Corp missade förväntningarna, och båda bolagen hänvisade bland annat till en negativ effekt av en stark US-dollar. Disney presenterade däremot en stark rapport som stöttade aktien. Kraft Heinz tappade 4,5 procent, News Corp var ned 3,1 procent men Disney handlades 2,4 procent högre.

Även andra bolagsnyheter återfanns i nyhetsflödet.

En av dagens floppar var Iconix som rasade över 57 procent. Bolaget behöver räkna om de finansiella resultaten för 2013, 2014 och delar av 2015, och man sänkte dessutom årets helårsprognos.

Under handelsdagen meddelade läkemedelsföretaget Astra Zeneca att de förvärvar ZS Pharma, verksamt inom hyperkalemi, för 2,7 miljarder dollar. Beskedet fick ZS Pharma att avancera 41 procent.

President Barack Obama meddelade även under fredagen att det amerikanska utrikesdepartementet avvisat det omtalade oljeledningsprojektet Keystone XL som skulle ha transporterat olja från Kanada till USA.

”I morse informerade John Kerry mig om att efter omfattande diskussioner och i samråd med andra nyckelpersoner (”cabinet agencies”) har utrikesdepartementet beslutat att Keystone XL Pipeline inte skulle tjäna USA:s nationella intressen. Jag håller med om beslutet”, sade Obama.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.