Banker och telekom sänken på börsen

Stockholmsbörsen var efter lunch på tisdagen alltjämt rejält ned och mer än de större europeiska börserna.
Banker och telekom sänken på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Av storbolagsindexets 30 aktier handlades 27 på minus, med både banker och telekom som sänken. Svagast var Swedbank, medan ABB tog toppositionen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var vid 13.50-tiden ned 1,0 procent till nivån 1.743. Aktier för 10 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Frankfurt och Paris noterades motsvarande index i stort sett oförändrat för dagen.

Swedbank föll 3,3 procent sedan det framkommit att banken är föremål för en så kallad sanktionsprövning av Finansinspektionen och dess motsvarighet i Estland i spåren av penningtvättsuppgifterna kring Baltikum. Myndigheten räknar alltjämt med att bli klar med undersökningen i början av 2020.

FI-sanktioner hotar SwedbankFinansinspektionen (FI) har beslutat att gå vidare till en prövning om det är aktuellt att besluta om sanktioner mot Swedbank, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. 

Övriga storbanker drogs med och noterade nedgångar på 1,3-1,9 procent med Nordea som svagaste kort. Den senare har också fått sänkt betyg till “underperform” av RBC.

Även telekomsektorn bidrog till nedgången. Operatörerna Telia och Tele2 tappade båda omkring 1,6 procent, medan Ericsson retirerade 2 procent. Den finländska konkurrenten Nokia backade 1 procent.

Swedish Match, som har flera starka dagar bakom sig, rekylerade ned och gjorde Swedbank sällskap i indexbotten.

Bäst av storbolagen var ABB med en uppgång på 0,3 procent, följd av SSAB och Boliden som handlades strax över nollstrecket.

Utanför OMXS30 rasade massa- och pappersbolaget Stora Enso över 6 procent sedan det operativa rörelseresultatet kommit in något under analytikernas förväntan i Infront Datas sammanställning. Bolaget spår en fortsatt vinstnedgång för det fjärde kvartalet och höjer samtidigt sitt sparprogramsmål.

Stora Ensos resultat lägre än väntatMassa- och pappersbolaget Stora Ensos operativa rörelseresultat uppgick till 231 miljoner euro för det tredje kvartalet.  

I skogssektorn backade även SCA, -3,3 procent, inför onsdagens kvartalsrapport. Holmen gick i samma riktning, ned 3 procent.

Teknikkonsulten ÅF Pöyry sjönk 7 procent efter ett rörelseresultat som var 1 procent lägre än analytikernas snittförväntan. Omsättningen var 2 procent under förväntan. ÅF Pöyry har noterat en mer osäker marknad i vissa segment.

Nischbanken Resurs konstaterade att utmaningarna kvarstod inom affärssegmentet Consumer Loans, även om intäkter och resultat ökade i det tredje kvartalet. Aktien föll 4,6 procent.

Bättre gick det för e-handlaren Bygghemma, som avancerade 3 procent efter en fördubblad nettovinst på 53 miljoner kronor med stöd av en organisk omsättningstillväxt på närmare 15 procent.

Ännu mer steg MTG, som i sin delårsrapport meddelade att bolaget genomför en strategisk översyn med en möjlig avyttring av gamingverksamheten som resultat, samtidigt som förutsättningarna för en USA-notering undersöks och ett effektiviseringsprogram genomförs. Aktien lyfte 13 procent.

MTG inför sparprogram och undersöker USA-noteringMTG initierar en översyn av strategin för bolagets gamingvertikal i syfte att utvärdera bästa sätt att realisera aktieägarvärde. Översynen av strategin kan resultera i att gamingvertikalen ingår i ett samriskbolag eller att MTG helt övergår till att bli ett renodlat globalt esport-företag. 

Hövding, som tillverkar krockkuddehjälmen med samma namn, sjönk 4,6 procent efter att ha redovisat ett lägre resultat efter ett omsättningsfall på 38 procent. Resultatförsvagningen hänvisas till utfasningen av Hövding 2.0 samt till att bolaget inte kunnat möta efterfrågan på Hövding 3 fullt ut.

Eniro gör en nedskrivning av uppskjutna skattefordringar och immateriella tillgångar om totalt 475 miljoner kronor. Enligt delårsrapporten sjönk bolagets intäkter i kvartalet med 29 procent till 254 miljoner kronor. Aktien föll 28 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.