Bankras i Dublin efter Sinn Feins valsuccé

Bank- och fastighetsaktier rasade på Dublinbörsen på måndagen efter att valet såg ut att bli en oväntat stor succé för vänsternationalistpartiet Sinn Fein, som gått till val med löften om förmögenhetsskatt och frysning av hyresnivåer.

Bank of Irelands och rivalen AIB Groups aktier handlades ned med omkring 7 procent i Dublinbörsens öppning, samtidigt som fastighetsbolaget Irish Residential Properties och Glenveagh Properties backade mellan 7 och 8 procent. Huvudindexet ISEQ backade runt 1 procent, samtidigt som Stoxx 600 var ned 0,2 procent.

Bakgrunden till de irländska kursrasen är att Sinn Fein, valets tydliga vinnare med omkring 25 procent av rösterna enligt förstahandsröster, utlovat ett flertal förslag som uppfattats som radikala jämfört med det politiska landskapet som varit rådande i Irland.

Bland reformförslagen hör 1 procents förmögenhetsskatt på tillgångar på över 1 miljon euro, frysning av nuvarande hyresnivåer, kraftiga satsningar på bostäder och sänkt pensionsålder.

Sinn Feins succéval, som inte helt kan räknas hem förrän hela valet sammanräknats senare i veckan, innebär att en förmodat svår regeringsförhandling väntar. Ingen tidigare koalition mellan partier ser ut att vinna egen majoritet och gränsöverskridanden måste nu vidtas mellan de politiska fienderna.

De politiska rivalerna Fianna Fáil (22 procent enligt förstaröstsräkning) och Fine Gael (21 procent), som i närhistoria turats om att inneha maktpositionen, ser ut att ha gjort ett fiaskoval. Ledare från båda partierna, bland annat premiärminister Leo Varadkar (Fine Gael) och Michael Martin (Fianna Fáil) har tidigare uttryckt skepsis mot eller vägran av att ingå regering med Sinn Fein.

”Gränslinjer måste suddas ut om det ska bli en koalition. Det kommer bli en lång förhandling. Många kommer behöva gräva i sitt inre för att det här ska gå vägen, men det mest troliga är en koalition mellan Fianna Fáil och Sinn Fein”, sade Eoin O’Malley, professor i statsvetenskap på Dublin City University.

Sinn Fein, som tidigare var den politiska avdelningen inom Irländska republikanska armén (IRA) som slogs för självständighet från brittiskt inflytande i Nordirland, har fortsatt återförening på ön som mål. Omedelbara förberedelser för en folkomröstning om ett enande är ett villkor för att ingå i politisk koalition med andra partier.

Valkampanjen har också förts mot en fond av en besvärlig brexitprocess, där Nordirlands ställning som brittiskt blivit en stötesten i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien och eldat på den irländsknationalistiska patriotismen. Få vill se en hård gräns med samma typ av posteringar med brittisk militär på ön som under konflikten och frågan är ännu inte helt löst.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.