Bankrykten kan prägla handeln

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre rörelser när handeln i Europa inleds på fredagen i avvaktan på den amerikanska jobbrapporten för september senare under dagen.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 oförändrad, CAC 40 Index var oförändrad och DAX-terminen steg 0,1 procent.

Börserna i New York stängde oregelbundet på torsdagen i avvaktan på bolagsrapporter och fredagens jobbrapport. Dow Jones slutade 0,2 procent ned, i linje med nivåerna vid europeisk stängning. S&P 500 tappade 0,2 procent medan Nasdaq Composite steg 0,1 procent.

Efter stängningen inleddeAlcoaden amerikanska rapportsäsongen genom att redovisa en rapport där EPS var i linje med konsensus medan det justerade resultatet och försäljningen överträffade förväntningarna. Aktien steg 2,8 procent i efterhandeln.

”Ledningen uttryckte försiktig optimism på telefonkonferensen och sade att den globala efterfrågan på aluminium kan stiga med 13 procent 2010 (en ökning från 12 procent), men främst på grund av EM-ekonomier. Trots viss skepsis inför, erkänner vi att Alcoa levererade ett hyfsat kvartal”, skriver Deutsche Bank i en kommentar.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande lägre under fredagen sedan investerare tagit hem vinster inför den amerikanska arbetsmarknadsrapporten. Nikkei 225 tappade 1,0 procent.

Undantaget i regionen var Kina, där Shanghai Composite Index steg över 3 procent när handeln återupptogs efter en veckas helgstängt. De kinesiska marknaderna stärktes också av att kreditvärderingsinstitutet Moody´s sagt att de inlett en översyn för en eventuell höjning av Kinas kreditbetyg.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna kring oförändrat i eftermiddag.

För svensk del har källor till Dagens Industri uppgett attSEBochSwedbanksedan i somras fört diskussioner om ett eventuellt samgående. Det handlar dock om initiala samtal. Parallellt uppges Nordeas vice ordförande Björn Wahlroos skissa på en strukturaffär med Swedbank. Enligt både Reuters och Bloomberg förnekar dock Swedbank att sådana samtal förts.

Trellborghar expanderat sin närvaro på den kinesiska marknaden i hög takt de senaste åren. Det säger vd Peter Nilsson i en intervju med Dagens Industri. På fem år har Trelleborg gått från en hälftenägd mindre anläggning till sex fabriker och tre tekniska centrum och Peter Nilsson ser ingen avmattning i investeringstakten.

Goldman Sachs har sänkt riktkursen förEricssontill 96 kronor från tidigare 105 kronor. Rekommendationen är köp.

PA Resourceshar meddelat att det producerade totalt 969.700 fat olja under tredje kvartalet, i snitt 10.500 fat per dag, enligt preliminära siffror från bolaget.

Från USA kommer klockan 14.30 jobbrapporten för september. Antalet sysselsatta väntas ha minskat med 5.000 personer och antalet sysselsatta i privat sektor ha ökat med 75.000, jämfört med en ökning om preliminära 67.000 i augusti.

Arbetslöshetsnivån antas ha stigit till 9,7 procent från 9,6 procent föregående månad, enligt Bloomberg News prognosenkät. ADP Employer Services undersökning tidigare i veckan visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn minskade med 39.000 personer i september.

Från USA kommer också grossistlager i augusti, med en väntad uppgång på 0,5 procent.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.