Barclays faller på börsen efter vd-utredning kring Epstein

Barclays aktie dök med 3 procent i Londonbörsens öppning på torsdagen efter att banken i samband med delårspresentationen av resultatet som kom in i linje med förväntan också meddelat att finansinspektionen FCA utreder vd Jes Staleys kontakter med den ökände finansmannen Jeffrey Epstein.

Resultaten kom i princip in i linje med förväntningarna och flera analytiker var eniga om att det föga smickrande sammanhang Jes Staley satt sig i genom sina kontakter med Jeffrey Epstein, som anklagats för pedofili och för att ha medverkat till människohandel där minderåriga flickor utnyttjades systematiskt.

Barclays vd utreds för Jeffrey Epstein-kopplingBarclays vd, Jes Staley, utreds av brittiska finansinspektionen FCA för dennes relationer med Jeffrey Epstein, den amerikanske finansprofilen som anklagas för pedofili och människohandel med minderåriga flickor som utnyttjats för prostitution. 

Jes Staley, som tidigare gjort avbön i fråga om sin relation med Jeffrey Epstein, upprepade denna vid rapportkonferensen på torsdagen.

“Det är ingen hemlighet att jag kände honom. Jag har varit väldigt transparent med banken om detta ända sedan 2015 och aldrig försökt dölja något, vilket också styrelsen intygar”, sade han.

Det är dock inte första gången som Jes Staleys beteende utreds av FCA sedan han blev vd för Barclays för fyra år sedan. I fjol fick han böter för att ha försökt avslöja och komma åt en visselblåsare i banken.

Barclays styrelse har trots detta upprepat sitt förtroende för Jes Staley under morgonen och rekommenderat att han väljs om för en ny mandatperiod som styrelseledamot.

En stor skara personer har konstaterats haft band till Jeffrey Epstein genom åren, en skara där president Donald Trump, ex-president Bill Clinton, Microsoft-grundaren Bill Gates, Prins Andrew och Victorias Secret-ägaren Les Wexner är några av de mest namnkunniga.

Jeffrey Epstein hittades död i sin häktescell i augusti i fjol. Dödsfallsutredare har dragit slutsatsen att han tog sitt eget liv.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här