Berkshire Hathaway återköpte aktier för nära 25 miljarder dollar under 2020

Warren Buffetts investeringsbolag Berkshire Hathaway kom att återköpa aktier för ytterligare nio miljarder dollar under fjärde kvartalet 2020. Det framgår av årsrapporten, rapporterar amerikanska medier.
Berkshire Hathaways Warren Buffett.
Warren Buffett. Foto: Charles Sykes/TT
Därmed landade återköpen på totalt 24,7 miljarder dollar för hela 2020. Buffett förklarade i rapporten att återköpen gjordes för att aktien handlats lågt i förhållande till det inneboende värdet.

”Jag tycker inte på något sett att Berkshire-aktier ska återköpas för vilket pris som helst”, sade Buffett och tillade att det är troligt med fler återköp i framtiden.

Annars kom Berkshire Hathaway att rapportera en ökad rörelsevinst på 5,02 miljarder dollar i fjärde kvartalet, upp från 4,42 miljarder dollar samma period 2019. Detta är Buffetts favoritmått när det kommer till att bäst förstå bolagets prestation. Sett till helåret minskade rörelsevinsten med 9%, jämfört med 2019.

Berkshire Hathaways kassa är fortsatt stor på 138 miljarder dollar per utgången av fjärde kvartalet. Det är några miljarder färre än de 145,7 miljarder dollar som fanns vid slutet av föregående kvartal. Emellan har bolaget hunnit ta relativt stora miljardposter i Verizon och Chevron, samt dumpat ett antal finansaktier.

Efter förra årets botten i mars har Berkshire Hathaways A-aktie klättrat med 52% för att nå en ny rekordnivå på torsdagen. Aktien är upp cirka 5% i år, vilket slår S&P-index som stigit 2%. Under både 2019 och 2020 gick aktien dock sämre än index.