Bezos rymdresa: ”Bästa dagen någonsin”

I lite drygt tio minuter befann sig New Shepard på sin rymdfärd, där deltagarna fick uppleva en storslagen utsikt och några minuters viktlöshet. Detta gör Jeff Bezos till den andra miljardären som åker med sitt företags rymdfarkost.
Oliver Daemen, från vänster, Jeff Bezos, Wally Funk och brodern Mark Bezos poserar efter återkomsten till jorden. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez

Under tisdagseftermiddagen klockan 15:00 svensk tid sköts rymdfarkosten New Shepard ut i rymden för en ungefär 10 minuter lång rymdfärd. Ombord på farkosten var Amazon-grundaren och mångmiljardären Jeff Bezos, hans bror Mark Bezos, 82-årige piloten Wally Funk samt den första betalande rymdresenären – 18-årige nederländske studenten Oliver Daemen. Funk och Daemen var den äldste respektive yngsta personen som någonsin åkt ut i rymden. I 10 minuter och 10 sekunder befann sig New Shepard på färd, och nådde som högst 107 kilometer i höjd. Efter en lyckad rymdresa seglade kapseln med besättningen ner mot jorden och landade med fallskärm.

”Den bästa dagen någonsin!”, utbrast Jeff Bezos efter rymdfärden.

Vill åka igen

På den efterföljande presskonferensen efter återkomsten till jorden sade 82-åriga Wally Funk att hon väntat länge på att få åka till rymden, och vill göra det igen – snart. Wally Funk var även en av de 13 kvinnorna som deltog i satsningen Mercury 13 i skiftet mellan 50- och 1960-talet. Mercury 13 var en privatutbildning med utvalda blivande astronauter. Funk fick dock aldrig utöva yrket på grund av att hennes kön.

Medan Funk bjöds in av Bezos var den yngsta deltagaren, nederländska Oliver Daemen den första betalande rymdturisten. Detta efter att resan vunnits på en auktion av en anonym budgivare, som senare fick förhinder.

Gårdagens datum, 20 juli, markerar också en viktig dag i rymdfärdens historia: Det var då 52 år sedan Apollo 11 landade på månen.

Rymd-miljardärer

Bezos företag Blue Origin’s farkost New Shepard har tidigare genomfört obemannade rymdresor. Men Bezos är inte den första miljardären i rymden. Så sent som förra veckan for Virgin Galactic’s Richard Branson upp i rymden med sin farkost, och stannade där i ungefär en timme. Tesla-grundaren Elon Musk har också planer på rymdresor. Musk’s företag SpaceX ska preliminärt åka på sin första privata resa i september, en resa som kan vara i upp till några dagar.

Virgin Galactics Richard Branson. Foto: Richard Drew/TT

Jeff Bezos har inte berättat vad som blir nästa steg för företaget, men ser hoppfullt på framtiden.

”Detta är ett litet steg av vad Blue Origin kommer att göra. Vad vi verkligen försöker göra är att bygga återanvändbara rymdfarkoster. Det är det enda sättet att bygga en väg till rymden, och vi måste bygga en väg till rymden så att våra barn kan bygga framtiden”, sa Jeff Bezos till CNBC vid sin återkomst till jorden.