Big Short-profil ser bubbla i indexfonder

Pengaflödet till indexfonder kan liknas vid bubblan i CDO:er, collateralized debt obligations - de komplicerade produkter som hade del i finanskrisen i slutet av 00-talet. Det säger Michael Burry, fondförvaltare känd för att ha förutspått subprime-krisen och medverkande i boken The Big Short, i en intervju med Bloomberg News.

Michael Burry anser att indexfonderna nu börjar förvränga priser på aktier och obligationer på samma sätt som CDO-köpen gjorde för subprime-lån.

”Som de flesta bubblor kommer kraschen att bli värre ju längre det pågår”, sade han.

Det är ett återkommande fenomen att sälja strukturerade produkter. Enkla att sälja och en självuppfyllande profetia när maskinen börjar jobba, enligt Michael Burry.

”Alla förvaltare marknadsför lägre avgifter för index- och passiva produkter, men de är inte dumma – de kompenserar genom volym”, sade han.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.