Bioteknikstjärnan
I oktober 1999 knoppades det nybildade Perbio Science av till Perstorps aktieägare och börsnoterades. Då var det nog få, om ens någon, som trodde att detta ett par år senare skulle vara Sveriges mest framgångsrika bioteknikföretag. Men så har det blivit. Inget företag i branschen kan mäta sig med Perbio Science.
Försäljningsökningen har stadigt legat kring 30-40 procent per år. Ökade FoU-satsningar och uppbyggnad av egna marknadskanaler har märkbart förbättrat marginalerna, vilket medfört att vinsten ökat ännu mer. Aktieägarna har kunnat glädjas åt en bättre kursutveckling än i något annat bioteknikföretag. I år är det bara Medivir, bland de större, som gått bättre.
Första noteringskursen hösten 1999 var 34,50 kronor. I skrivande stund står aktien i 180 kronor. Och kursen framstår inte som uppblåst, tvärtom är värderingen modest om vi ser till hur liknande företag värderas i USA.
Varför har det gått så bra för Perbio Science? Det handlar om produktutveckling, marknadssatsningar och management. Företaget har förmått att utnyttja den stora efterfrågan på biotekniska redskap som uppstått tack vare ny kunskap om den mänskliga arvsmassan.
Perbio Science utvecklar produkter som behövs dels i den biotekniska forskningen, dels för att producera olika proteinbaserade läkemedel. Nästan alla molekyler i kroppen är antingen proteiner eller resultat av ett proteins aktivitet. Ett läkemedel, vare sig det är tillverkat på konstgjord väg genom kemisk syntes eller framställt med hjälp av modern bioteknik, syftar till att antingen imitera eller motverka ett protein.
Proteiner i fokus
När människans arvsmassa, med sina ca 30 000 gener, nu är kartlagd har intresset flyttats över från generna till proteinerna. Generna styr tillverkningen av proteinerna, som finns nästan över allt i kroppen och har hand om en mängd livsviktiga funktioner. Att få grepp om proteinerna blir betydligt svårare än att kartlägga arvsmassan. Men det är nödvändigt om vi ska få säkrare och effektivare läkemedel.
Det gynnar Perbio Science, som är en marknadsledande leverantör på proteinområdet. Till forskarna säljs reagenser och analysprodukter. För tillverkare av läkemedel och vacciner finns dels näringslösningar för cellodling, dels sterila vätskor för proteinrening.
Totalt säljer Perbio Science drygt 3 000 produkter. Det rör sig inte om direkt högteknologiska produkter. Utvecklingstiden är relativt kort, men ambitionen är att hålla en hög lanseringstakt av nya produkter. Drygt 100 nylanseringar görs varje år.
Perbio Science har ökat sina egna FoU-insatser, från 4 procent av omsättningen 1998 till 6-7 procent i dag. Dessutom finns en strävan att också utveckla kundsamarbetet. På så sätt kan företaget leverera system och ge större serviceinnehåll. En mängd samarbetsprojekt finns med större läkemedelsbolag, olika bioteknikföretag och större forskningsinstitutet vid olika universitet.
Hög skatt nackdel i USA
Perbio Science har på senare tid byggt ut sin säljorganisation med fler egna säljbolag, vilket givit mer direktkontakt med marknaden. Nordamerika är den helt dominerande marknaden. Dit går två tredjedelar av försäljningen. Närvaron på denna stora marknad är en viktig förklaring till att det gått så bra för Perbio Science. I USA finns huvuddelen av världens bioteknikforskning och tillverkning av bioläkemedel.
I Europa har inte Perbio Science en lika stark närvaro. Det finns en strävan att bli större här, men det går trögt. USA-marknaden växer så mycket snabbare. En nackdel med att ha en så dominerade del av verksamheten i USA är att skattebelastningen blir kännbar på grund av den höga bolagsskatten i USA.
Perbio Science har visserligen fått ned skatten från 48 procent 1999 till 39 procent i fjol. Men för att den ska komma ner mer behövs en större försäljning i Europa, där skatten är lägre. (En annan förklaring till den höga skatten är att avskrivningen av den goodwill som uppstod när Perbio Science bildades och tog över verksamheter från Perstorp inte är avdragsgill.)
I grunden är Perbio Science ett amerikanskt företag, trots att ledningen är svensk, liksom en stor del av ägandet. I USA finns inte bara det mesta av försäljningen, även produktionen bedrivs till stora delar där. Tre av fyra anställda är amerikaner.
Verksamheten är uppbyggd kring två bolag som Perstorp köpte på 1980-talet, Pierce i Rockford, Illinois, och Hyclone i Logan, Utah.
Proteinkemi väger tyngst
Pierce bildades redan 1950 och är basen i divisionen Bioresearch, som tillverkar redskap för forskare. Här finns de flesta av Perbio Sciences drygt 3 000 produkter. Tyngst väger produkterna inom området proteinkemi. År 1998 köptes dåvarande Amersham Pharmacia Biotechs verksamhet i Milwaukee, Wisconsin. På så sätt tillkom produkter även inom området molekylärbiologi för studier av DNA och RNA (molekyler som innehåller den genetiska informationen). År 1999 köptes bolaget Endogen, i Boston, vilket förde Pierce in på området immunologi.
Hyclone är basen i divisionen Cell Culture, som framställer produkter för att tillverka proteinläkemedel genom cellodling. Hyclone tillhandahåller olika serum, näringslösningar, sterila vätskor för proteinrening och lätthanterliga system för att förvara och transportera sterila vätskor.
Cell Culture växer snabbast
Cell Culture är den snabbast växande delen av Perbio Science och svarar för hälften av koncernens försäljning. I fjol ökade omsättningen 50 procent, bland annat som följd av att flera stora industriella kunder påbörjat storskaliga projekt för att producera proteinläkemedel och vacciner.
På både kort och lång sikt ser det lovande ut. Hundratals nya proteinbaserade läkemedel genomgår för närvarande kliniska prövningar och kan snart bli godkända för produktion. Lite längre fram kommer sannolikt bruket av näringslösningar för stamcellsodlingar att öka.
Perbio Science har ytterligare en division, Medical Device. Den är svensk, uppbyggd kring Atos Medical i Hörby, och har ingenting med bioteknik att göra. I koncernen väger divisionen lätt, 8 procent av omsättningen i fjol. Men den utvecklas väl och är lönsam. Några planer på avyttringar finns inte.
Atos Medical är ett medicinteknikföretag, vars viktigaste kunder är patienter som tvingats operera bort struphuvudet på grund av cancer på stämbanden eller tungbasen. De tappar talförmågan och näsans fukt- och värmeväxlande funktioner.
Atos Medical har utvecklat produkter för att både återställa talförmågan och näsans funktioner. I fjol utsågs företaget, av konsulten Ahrens Rapid Growth, till det snabbast växande i Sverige inom kategorin medicinteknik/läkemedel.
Gemensamt för alla tre divisionerna inom Perbio Science är att de växer fort och har ett positivt kassaflöde. Organisationen är decentraliserad och de flesta beslut fattas på divisionsnivå.
Överraskande få förvärv
Perbio Science har förmått klara sin höga tillväxt i huvudsak organiskt. Förvärven har blivit färre än väntat. Det tyder på att ledningen lyckats hålla kreativiteten och säljtrycket uppe i organisationen. Att köpa för mycket tillväxt är alltid problematiskt.
Möjligen har ledningsgruppens utbildningsbakgrund haft betydelse för den försiktiga förvärvsstrategin. I ledningen är de flesta naturvetare, inte ekonomer. Vd Mats Fischier är agronom, divisionscheferna biologer och kemister. Så här långt har det varit den mest framgångsrika ledningsgruppen bland svenska bioteknikföretag.
Vad kan hota Perbio Science? Ett skrämskott kom i början av mars när amerikanska Invitrogen, som påminner om Perbio Science, tvingades vinstvarna. Efterfrågan bedömdes bli svagare än väntat. En prognostiserad vinstökning på 20 procent justerades ned till hälften. Flera analytiker drog ned sina prognoser ännu mer. Kursen föll 30 procent på en dag och har inte återhämtat sig.
I den expansiva sektorn
Även kursen för Perbio Science påverkades av beskedet från Invitrogen och gick ner 10 procent. Det är dock skillnad på de två företagen. Invitrogen har en stor exponering mot utrustning för att kartlägga arvsmassan (genomik), två tredjedelar av försäljningen. Här har efterfrågan gått ned, eftersom fokus flyttats från generna till proteinerna.
Perbio Science har ganska få produkter för genomikforskningen, i huvudsak det som köptes från Amersham Pharmacia Biotech. Tyngden i Perbio Science ligger på proteinforskning och cellodling, som utgör en mindre del i Invitrogen. Och på dessa områden finns inga tecken på avmattning.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.