Blankarprofilen: Många svenska investerare är godtrogna

Frontfiguren för brittiska blankarfirman Viceroy Research säger i en intervju med Di att för många svenska investerare är dåliga på ifrågasätta utfästelser från bolagsledningar. På frågan varför blankarfirman fortfarande inte publicerat en rapport om Hexatronic säger Fraser Perring: "Vi vill se vad analytikerna gör först."
Blankarprofilen: Många svenska investerare är godtrogna - Fraser Perring
Fraser Perring, en av personerna bakom Viceroy.

Brittiska blankarfirman Viceroy, med den frispråkige frontfiguren Fraser Perring, har riktat in sig på aktier som är populära bland svenska privatsparare.

Bland dem finns för många som är godtrogna och inte ifrågasätter utfästelser som ställs upp av bolagens ledningar, säger blankarprofilen en intervju med Di.

”Svenskarna var oproportionerligt involverade i memestock-eran i början av 2021″, säger han till tidningen.

”Men det är någonting med känslan av tillhörighet, att man vill hålla på ett lag och man vill så gärna tro på vad företrädarna säger att man missar att göra sin egen läxa”, fortsätter han.

Testar ny strategi med Hexatronic

En av Viceroys senaste korta positioner är verkstadsbolaget Hexatronic, som Fraser Perring i en serie inlägg på Twitter i maj förklarade som ”oinvesterbart”. Viceroy brukar släppa en rapport i samband med att en ny kort position offentliggörs, men till skillnad från tidigare exempel lyser blankningsrapporten i Hexatronics fall med sin frånvaro.

Till Di säger Fraser Perring av Viceroy testar en ny strategi.

”Vi vill se vad analytikerna gör först. Jag är trött på att de alltid ska gå ut och skrika att det vi säger är fel. Jag vill att de ska tänka till lite. Om de inte ser vad som är fel kan jag gå ut och skälla på dem efteråt”, säger han.

En blankningsrapport kan dock komma att publiceras längre fram, uppger Fraser Perring.

Läs också: Brittiska blankarduon täljer guld i både SBB och Embracer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets