Brittiska blankarduon täljer guld i både SBB och Embracer

De brittiska blankarna Perbak Capital Partners och Gladstone Capital Management ligger just nu på rejält plus i sina korta positioner i SBB och Embracer. Afv berättar med hjälp av Holdings hur mycket de just nu ligger på plus i folkaktierna – och listar även fler aktörer som riktat in sig på svenskarnas favoritaktier.
Lars Wingefors, VD för Embracer, och Ilija Batljan, VD för SBB, har båda sett sina bolag blankas av två brittiska aktörer med flera gemensamma nämnare.
Lars Wingefors, VD för Embracer, och Ilija Batljan, VD för SBB, har båda sett sina bolag blankas av två brittiska aktörer med flera gemensamma nämnare. Foto: TT

Affärsvärlden tog nyligen ett större grepp kring svenskarnas favoritaktier. Chefredaktör Peter Benson skrev en krönika på ämnet och tog bland annat upp Embracer och SBB:

”Den stora gruppen privatsparare verkar gång på gång fastna i riktiga surdegar. Embracer är det senaste exemplet och utvecklingen där förskräcker minst lika mycket som folkaktien – eller folksjukdomen – SBB”, skrev Benson.

Han skrev också:

”För att återknyta till detta med folkaktier så är det sorgligt att så många människor är ägare i surdegar som SBB, Volvo Cars och Embracer. Man kan dock betrakta glaset som lite halvfullt. Om man via bättre analys kan undvika att hoppa i galen tunna så är ju mycket vunnet.”

”Batljan kan förlora kontrollen över SBB”

Förra veckan gick Affärsvärldens analysredaktion också igenom tio folkaktier. Om SBB hette det:

”Bolaget beslutade nyligen att skjuta upp aktieutdelningen och det finns nu en tydlig sannolikhet att grundaren Ilija Batljan förlorar kontrollen över SBB. Det, tillsammans med en nyemission i mångmiljardstorlek, kan vara det som krävs för att komma på rätsida. Men trots kursraset är aktien inte uppenbart billig och vi ser risk att nuvarande aktieägare kan förlora stora delar av värdet.”

Det går dock att tjäna pengar när aktier rasar. Det har brittiska Perbak Capital Partners gjort. De har blankat 1,71% av SBB och 0,59% av Embracer. Den uppskattade avkastningen på korta positionen i SBB är 65%. Motsvarande siffra i Embracer är 41%.

Perbaks korta positioner Kapital Värde (MSEK) Avkastning
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden -1,71% 120 64,98%
Embracer Group -0,59% 186 40,79%

Även Gladstone Capital Management har riktat in sig på aktier som är populära bland svenska privatsparare: SBB, Sinch, Hexatronic och Embracer.

Gladstone ligger på plus i samtliga korta positioner.

Gladstones korta positioner Kapital Värde (MSEK) Avkastning
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden -1,66% 116,20 70,83%
Sinch -1,30% 243,35 19,06%
Hexatronic Group -1,03% 143,58 26,04%
Embracer Group -0,57% 178,87 63,53%

Martin Stapleton var med och grundade Perbak Capital Partners. Han arbetade dessförinnan på Gladstone. Financial Times har beskrivit honom som en ”respekterad blankare”. Med tanke på de parallella blankningspositionerna är det ganska tydligt vad dessa britter gillar – eller ogillar, är kanske ett bättre ord, med tanke på att de satsat på nedgång.

Gladstone beskriver sig som en aktiefond som kan gå både lång och kort.

Fler blankare som riktat in sig på på populära bolag

Arrowstreet Capital

Har blankat bland annat: SBB, Sinch, Castellum, Storskogen

Mirabella Financial Services

Har blankat bland annat: JM, SBB, Castellum, Mips, Sinch

Marshall Wace

Har blankat bland annat: Sinch, Hexatronic, SBB, Avanza

SBB är en av Stockholmsbörsens stora förlorare på onsdagen. På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du aktierna som går bäst och sämst.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.