Blir det en eller två korvar för Ericsson?

En eller två korvar? Om Ericssons nyemission hamnar på 10 eller 20 kronor eller mittemellan är samtalsämnet på börsen. Stor osäkerhet råder kring villkoren som tidpunkten för när de offentliggörs. ”Ju längre villkoren dröjer desto mer ökar riskpremien”, säger Per Lindberg, telekomanalytiker på Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Ericssons 30 miljardersemission, för vilken styrelsen söker bemyndigande på bolagsstämman nästa vecka, fortsätter att kantas av frågetecken och spekulationer.

Den ”roadshow” som ordförande Michael Treschow och VD Kurt Hellström varit ute på har handlat mer om branschen i stort än givit några konkreta svar på investerarnas funderingar.

Såväl storägare som analytiker talar i dag om en ”kompakt tystnad” från Ericsson, vilket tynger kursen.

”I trenden för sektorn som helhet finns det inget som tyder på att kursen går upp”, säger Håkan Wranne på Fischer.

”Kombinerat med att det är så tyst från bolaget är Ericsson en svårbedömd investering just nu, det finns helt enkelt inget att gå på.”

Att döma av en rundringning bland de telekomanalytiker som följer bolaget är osäkerheten kring de kommande emissionsvillkoren stor. En allmän åsikt är teckningskursen landar någonstans i intervallet 15-20 kronor, vilket är en bit under dagskursen på 23-24 kronor.

”Det är det som görs gällande ryktesvägen”, säger Bo Edvardsson, analytiker på Fischer Partners i USA.

”Jag antar att Ericsson vill ha någon form av marginal nedåt från dagens kursnivåer. Ett rimligt antagande är att man hellre sätter en låg emissionskurs och tar en större utspädning än att man sätter den för högt. Att den verkliga aktiekursen sjunker under emissionskursen vore det värsta som kunde hända.”

En del tror på ännu större säkerhetsavståndet till dagskursen. ”Sedan ska erbjudandet vara attraktivt också, det är tänkbart att man går så långt ned som till 10 kronor bara för att säkra att man inte tappar ansiktet”, säger en analytiker.

Per Lindberg, telekomanalytiker på Dresdner Kleinwort Wasserstein i London, är en av flera analytiker som poängterar att kursnivån för emissionen är ”rätt betydelselös” eftersom det är en företrädesemission.

”Däremot är kursen viktig ur en psykologisk synvinkel, och det är även emissionsprocessen som helhet. Psykologiskt innebär det att ju längre villkoren dröjer desto mer ökar riskpremien i Ericsson, vilket i sin tur leder till pressad kurs”, säger Per Lindberg.

Tidpunkten för när villkoren offentliggörs är även det en osäkerhetsfaktor. Åsikterna spänner över allt från ”innan midsommar” till ”början av augusti” och på Ericsson vill man inte ge några utfästelser.

”Vi har inte sagt någonting om när de ska offentliggöras. Det enda vi har sagt, och säger, är att vi ska vara färdiga med emissionen under tredje kvartalet”, säger Åse Lindskog på Ericssons informationsavdelning.

Både tystnaden kring emissionens villkor och det faktum att de kan komma att dröja beräknas tynga kursen fram till dess att villkoren presenteras.

”Emissionen borde ha förankrats och genomförts snabbt. På grund av att det tar lång tid att slutföra emissionen riskerar man nu att få en runda kvartalsrapporter till mellan sig och emissionen. I det rådande läget är det till och med bättre att gå ut med emissionsvillor och sedan ändra dem än att bara dröja”, säger en analytiker.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight