Javier Blas skriver att biobränslen är ännu en grön bubbla som börjat spricka. I artikeln diskuteras oljebolagens omställning från fossilbränslen till biobränslen, med ett fokus på Neste Oyj, ett finskt företag som valde att ändra sin affärsmodell för att möta minskad efterfrågan på fossila bränslen under pandemin.
Blas beskriver hur pandemin minskade konsumtionen av olja 2020, Neste förutspådde då att efterfrågan inte skulle återhämta sig till tidigare nivåer. Strategin blev att överge fossilbränslen och satsa på biobränslen.
Välkomnades av marknaden
Under en tid välkomnade investerare detta skifte, inte minst då ESG-investeringar (Environmental, Social, and Governance) var extremt populära. Neste Oyjs marknadsvärde fördubblades från mitten av 2020 till mitten av 2021. Men snart stod det klart att oljan inte skulle försvinna så snabbt som många trott.
Under 2023 börjar problemen hopa sig kring den gröna omställningen, först för vindkraftsbolag och sedan för biobränslen. Kostnaderna skenade iväg, tekniken fungerade inte och marknaden för biobränslen mättades. Resultatet blev sjunkande marginaler för biobränsleföretagen. Medan oljekonsumtionen nådde nya rekordnivåer, har efterfrågan på biobränslen inte levt upp till de förväntade prognoserna.
Bolag drabbas hårt
Nestes marknadsvärde har rasat med över 75% till cirka 15 miljarder dollar. Andra företag inom sektorn har drabbats ännu hårdare. Green Plains Inc., en stor amerikansk etanoltillverkare, har sett sina aktier halveras under det senaste året. Fulcrum BioEnergy, ett amerikanskt företag som samlade in en miljard dollar i finansiering för att omvandla avfall till grönt flygbränsle, har i princip lagt ner verksamheten.
Stora energibolag som också investerat i biobränslen skalar nu ner sina satsningar. Shell Plc pausade nyligen byggandet av vad som skulle bli en av Europas största biobränsleanläggningar och förväntar sig en nedskrivning på upp till en miljard dollar som ett resultat av detta. Chevron stängde tidigare i år två anläggningar på grund av dåliga marknadsförhållanden, trots att de köpt Renewable Energy Group för 3,15 miljarder dollar i kontanter 2022.
Bloomberg-kolumnen avslutar med att varna för att biobränsleindustrin inte bör upprepa misstaget från 2020 genom att förlita sig blint på evigt statligt stöd. Risken finns att framtida politiska förändringar kan skapa ytterligare instabilitet i sektorn.