Boeing rear ut stoppad olycksmodell

Krisdrabbade amerikanska Boeing har tvingats ge enorma rabatter för att få flygbolag att köpa olycksmodellen 737 Max, skriver The Daily Telegraph. Men det ska mycket till för att planen ska gå att använda under våren, enligt tidningen.

Boeing har gett rabatter på upp till halva priset för att kunna sälja 737 Max. British Airways-ägaren IAG tecknade ett avsiktsavtal om 200 flygplan mot ett sådant erbjudande i juni, enligt Daily Telegraphs källor.

Även mindre flygbolag, som endast har behov av mindre beställningar, har getts stora rabatter enligt tidningen.

“Allt är förhandlingsbart givet att Max är Boeings alternativ i ett så oerhört viktigt segment av marknaden”, uppger flyganalytikern Alex Macheras till tidningen.

Boeing hade hoppats på att återfå certifiering för flygplanstypen innan fjolårets slut, men saken har kommit att dröja ytterligare och ledde till att förre vd:n Dennis Muilenberg gavs sparken mot slutet av 2019. Flera storkunder har aviserat att 737 Max har tagits bort från sommarens flygschema.

Bland i Norden verksamma flygbolag är både Norwegian Air och Ryanair storbeställare av 737 Max, medan SAS har valt att fasa ut tillverkaren till förmån för Airbus.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här