BOENDE: Välj inte amorteringsfria lån

Hög historisk avkastning lockar många att köpa aktier förlånade pengar. Men lägre inflation har gjort amorteringarnödvändiga.

Trygg-Banken har lanserat en produkt som de kallarfondamortering. Tanken är att bolånekunderna skall slutaamortera på sina lån och istället spara motsvarande belopp iaktiefonder.

Två fördelar lockar: Dels en skattefördel som beror på att merbetalas i avdragsgilla räntor samtidigt som sparandet iaktiefonder förhoppningsvis ger obeskattade reavinster som gerkunden extra avkastning. Om räntan och fondernas avkastning bådaär 7,5 procent minskar amorteringstiden enligt Trygg- Bankenfrån 40 till 33 år.

Dels förhoppningen att aktiefonder fortsätter att ge högreavkastning än bolåneräntorna. Om aktiefonderna ger 12,5 procentavkastning minskar lånets återbetalningstid enligt Trygg-Bankentill hälften.

Att Trygg-Banken tycker att upplägget är bra är inte förvånande.De tjänar ju mer på sina kunder eftersom de får sälja mer avbåde lån och fondsparande.

FÖR HÖG RISKMen finns det då inte någon nackdel för kunden? Problemet ärförstås att kunden tar risken, kunden spekulerar med lånadepengar. Om världens aktiebörser faller istället för att stiga såär det kundens pengar som har gått förlorade. Lånet blir störreän det skulle ha varit om kunden hade amorterat och därmed blirde framtida räntebetalningarna större. Att belåna sinaktieportfölj och köpa mer aktier ger hög risk att förlorapengar även på 20 års sikt. Samma höga risk finns även om det ärvillan som banken har fått som säkerhet för lånet. Affärsvärldenanser därför att de som har lån bör spara genom att amortera,ingenting annat.

Det gäller att fråga sig: Om fondamortering nu är så bra, varförstanna vid att bara fondspara amorteringarna? Varför erbjuderinte Trygg-Banken sina kunder att låna några extra miljoner somsätts in i deras fonder, det skulle väl vara en ännu bättreaffär? Och om det nu är så bra att låna för att spara, varförstanna vid de kunder som idag amorterar sina lån? Samma fördelargäller i så fall alla de som idag äger ett obelånat hus. Deborde väl skynda sig till banken, belåna huset maximalt ochsätta in pengarna i aktiefonder?

Låg inflation ökar risken

Dagens låga inflation har givit ytterligare skäl att amorteravillalån. Det finns idag en klar risk att de som inte läggertillräckligt med pengar på att underhålla och reparera sitt husom tio eller tjugo år kommer att finna att villan har minskatkraftigt i värde. Den som då inte amorterat sina lån, kommerkanske inte att kunna låna mer för att renovera. I värsta fallär lånen större än husets värde.

Bankerna är medskyldiga till att många människor inte tar medkostnaderna för reparationer och underhåll i sin budget. Degodkänner bolånekalkyler som inte innehåller dessa kostnader.Fast så länge bankerna kräver att kunderna amorterar sina lånser de till att utrymme skapas för framtida renoveringar. MEN ALLT FLER BANKER, INKLUSIVE TRYGG-Banken, erbjuder i dag amorteringsfria lån. Tillsammans med låginflation och en framtida lågkonjunktur kan det föra mångamänniskor in i en skuldfälla där de tvingas sälja sitt hus medförlust och behålla en del av lånen. Välj inte amorteringsfrialån.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.