Bolagen som går mot strömmen på börsen

Stockholmsbörsen befinner sig strax efter lunch fortsatt på negativt territorium efter nedgångar på Wall Street under gårdagen och Asien under natten.

Marknaden väntar närmast på
ytterligare direktiv om den amerikanska ekonomin som kan vara avgörande pusselbitar för när Federal Reserve drar igång räntehöjningarna. I morgon står amerikanska sysselsättningen för juli på agendan.

SIX Generalindex var vid klockan 13.45 ned med
0,1 procent till 514 och OMXS30-index sjönk 0,3 procent till 1.624. Omsättningen var 4,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 6,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Mest omsatt på Stockholmsbörsen är
biometribolagen Precise Biometrics och Fingerprint, vilka steg med 10 respektive 5,3 procent.

Gårdagens rapportörer Securitas
och Lundin Petroleum har i dag tagit emot analytikerkårens bedömningar av kvartalsrapporterna.

JP Morgan har höjt riktkursen för
Securitas till 99 kronor, från tidigare 90 kronor, och upprepat rekommendationen undervikt. Deutsche Bank har sänker riktkursen för säkerhetsbolaget till 108 kronor, från 110 kronor.

UBS sänker riktkursen för Lundin
Petroleum till 120 kronor, från tidigare 137 kronor, och upprepar neutral-rekommendationen. Societe Generale går något djupare och sänker riktkursen till 117 kronor, från tidigare 120 kronor, med bibehållen säljrekommendation. SEB går i andra tankar och höjer rekommendationen för oljebolaget till köp, från tidigare behåll. SEB:s riktkurs är satt till 136 kronor.

Securitas, som i går sjönk 7,3
procent, tappade ytterligare 1,7 procent, medan Lundin Petroleum, som i går föll 5,3 procent, gick ned 2,2 procent.

Mot strömmen steg Saab med 4,1
procent efter att Brasiliens senat har godkänt finansieringsavtalet för köp av 36 Gripenplan från Saab. Detta Reuters. Landet lånar upp till 39,88 miljarder kronor från Svensk Exportkredit och har fått godkänt för lån på 245 miljoner dollar för att betala bestyckningskontraktet med Saab som tecknades i april.

Astra Zeneca har tillkännagett
ytterligare ett forskningssamarbete, detta med Heptares Therapeutics inom immunterapi mot cancer. Avtalet rör forskning, utveckling och kommersialisering och är värt 500 miljoner dollar plus eventuell royalty om allt går vägen. Astra Zeneca-aktien, som handlats upp den senaste veckan, var ned med 1,2 procent.

Fastighetsbolaget Heba har lämnat
rapport som visade en uppgång i förvaltningsresultatet till 33 miljoner kronor i andra kvartalet, upp från 27 miljoner motsvarande kvartal under förra året. Aktien hade en bra dag på börsen med en uppgång på 4,4 procent.

Från de utländska rapportörerna
kan noteras att gruvbolaget Rio Tinto dragit ned sina prognoser över kapitalinvesteringarna för i år och nästa år. Bolaget bygger därmed på trenden med sjunkande investeringar som har setts bland globala gruvbolag under senare år. Sandvik och Atlas Copco, som bland annat levererar gruvutrustning, var ned 1,5 respektive sjönk 0,3 procent.

Bland de mindre bolagen har
Midsona meddelat villkoren för den nyemission som ska ge bolaget 122 miljoner kronor före emissionskostnader. Fyra gamla aktier ger rätt till att teckna en ny och kursen är satt till 21,50 kronor. Aktien steg 0,4 procent.

Xvivo meddelar att en första
klinisk levertransplantation med en lever som perfunderats med bolagets lösning Steen Solution har genomförts i Kanada. Transplantationen är en del i en fas I-studie som utvärderar effekten av lösningen. Transplantationsbolaget steg 12 procent.

Arise har sålt det byggklara
vindkraftprojektet Mombyåsen till en fond förvaltad av Allianz Capital Partners. Transaktionen innebär en sammanlagd resultatpåverkan på 33 miljoner under 2015-2016. Aktien sjönk dock 1,1 procent.

Index                     

Senast 

I dag % 

 I år %

SIX Generalindex             

514    

-0,1   

+12,8

OMX Stockholm 30           

1.624    

-0,2   

+10,9

SIX Return index             

962    

-0,1   

+16,4

SIX Sverige cykliskt 15      

452    

+0,2   

+13,5

SIX Sverige defensivt 15     

541    

-0,4   

+20,3

SIX Volatilitetsindex       

13,5    

+0,9   

-13,5

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.