Bolagen som klättrar mest på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen har inlett onsdagen stigande kurser.

Placerarna går och väntar på att den svenska rapportsäsongen ska dra i gång på allvar. Under tiden ger amerikanska delår viss vägledning. I går, efter New Yorkstängningen, kom till exempel Intel med en rapport som skickade upp kursen 3,2 procent i efterhandeln.

SIX Generalindex var klockan 10.11
upp 0,5 procent till 539 medan OMXS30-index ökade 0,5 procent till 1.710. Omsättningen var 2,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

“Börsen ångar på uppåt och
med hjälp av lägre räntor och en svag krona är det upplagt för en vinstexplosion i år. Rapportförutsättningarna är bra – men räcker det på en redan het börs?”, frågar sig Dagens Industris krönikör, Martin Blomgren, i onsdagens tidning.

Telekomleverantörerna Nokia och
Alcatel-Lucent bekräftar att de vill gå ihop. I den föreslagna affären lägger Nokia ett bud värt 0,55 nyemitterade Nokia-aktier på samtliga aktieinstrument utgivna av Alcatel-Lucent. Affären ger Nokia storleken som krävs för att klara konkurrensen, men samtidigt ökar risken i aktien, bedömde analytiker.

Nokia bekräftar också att
företaget inlett en översyn av strategiska alternativ för kart- och positioneringsverksamheten Here där försäljning är ett alternativ.

Nokia-aktien steg 3,3 procent
medan Alcatel-Lucent sjönk 10,5 procent. Ericsson, som av Dagens Industri inte bedöms “sitta
still” med sin nettokassa efter affären, backade måttliga 0,30 kronor till efter att utdelningen om 3,40 kronor skilts av.

Klädkedjan H&M ökade
försäljningen med 10 procent i mars mot förväntade 7,5 procent. Aktien avancerade 1,3 procent. Handelskollegan Clas Ohlson ökade försäljningen med 8 procent under månaden mot förväntade 6,5 procent. Aktien ökade 1,5 procent.

Oljebolaget Africa Oil ställdes
upp 3,8 procent med stöd av stigande oljepriser och en höjd rekommendation. Goldman Sachs har höjt rekommendationen för aktien till köp från neutral. I oljesektorn stärktes även Enquest 3,2 procent och Lundin Petroleum 1,2 procent.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca
adderade 2,3 procent efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s rådgivande kommitté, EMDAC, dragit slutsatsen att företagets diabetesmedel Onglyza har en acceptabel riskprofil. AstraZeneca har av FDA även fått särläkemedelsstatus för sin läkemedelskandidat tremelimumab mot malignt mesoteliom.

Kosmetikabolaget Oriflame
klättrade 1,1 procent. Kollegan Avon rusade 14 procent på gårdagens New Yorkbörs på uppgifter i Wall Street Journal om att bolaget utreder strategiska alternativ vilket inkluderar en möjlig försäljning av den nordamerikanska verksamheten.

Affärsvärlden rekommenderar köp av
Ratos till en riktkurs på 90 kronor. Aktien förbättrades 1,8 procent till 63,55 kronor.

Handelsbanken har höjt
rekommendationen för fastighetsbolaget Wallenstam till köp från öka. Aktien tog sig upp 2,0 procent.

I fastighetssektorn kommer
Castellum med rapport för första kvartalet senare under onsdagen.

Index                   

Senast

I dag %

I år %

SIX Generalindex           

539   

+0,5 

+18,2

OMX Stockholm 30          

1710   

+0,5 

+16,8

SIX Return index           

993   

+0,7 

+20,2

SIX Sverige cykliskt 15    

498   

+0,4 

+25,0

SIX Sverige defensivt 15   

531   

+0,8 

+18,0

SIX Volatilitetsindex     

15,4   

-2,4  

-1,3

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.