Boliden vinstvarnar – sätter Taragruvan i malpåse

Gruvbolaget Bolidens rörelseresultat kommer att påverkas negativt med cirka -700 miljoner kronor under det andra kvartalet till följd av stoppad produktion vid Rönnskär och lägre halter än tidigare kommunicerat vid Kevitsa och Tara. Det framgår av ett pressmeddelande.
Boliden vinstvarnar – sätter Taragruvan i malpåse - IRLAND TARAGRUVAN
Bolidens Taragruvan i Navan, Irland. Fotot är från 2007. Foto: Chris Maddaloni/SCANPIX

Produktionen vid Rönnskär har stoppats på grund av branden som uppstod natten till den 13 juni. Branden har resulterat bland annat i att elektrolysverket är totalförstört och övrig produktion stoppats av säkerhetsskäl. Produktionen utom elektrolysen väntas bli återupptagen inom några veckor. Enligt Boliden är påverkan på rörelseresultatet -85 miljoner kronor per vecka under tiden som produktionen är stoppad.

Bolaget skriver vidare att den justerade brytningsplanen vid Kevitsa medfört att gruvproduktionen skett i områden med väsentligt lägre halter av nickel och koppar än vad som tidigare indikerats. Parallellt har även produktionen vid Tara påverkats av lägre halter. Boliden meddelar också att verksamheten vid Tara läggs i malpåse. Det innebär att produktion och prospektering tillfälligt stoppas.

Enligt Boliden sätts Tara i malpåse eftersom verksamheten för närvarande är kassaflödesnegativ, bland annat på grund av operativa utmaningar, ett lägre zinkpris och generell kostnadsinflation.

”Beslutet innebär att produktionen vid gruvan upphör liksom att personalstyrkan tillfälligt permitteras till dess att långsiktiga förutsättningar för verksamheten föreligger”, skriver Boliden.

Resultatet för affärsområde Gruvor påverkas negativt med 500 miljoner kronor.

Boliden släpper sin delårsrapport för det andra kvartalet den 20 juli.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.