Bonnier-skribent dömd för kursmanipulation
Claus Forrai var tidigare redaktör för den Bonnierägda danska finanstidningen Penge & Privatøkonomi där han bland annat skrev aktieanalyser.
Hans köprekommendationer fick aktiekursen, på papper han själv redan köpt, att stiga och och Forrai sålde sedan med god förtjänst.
En av aktierna han tipsade om var Danthem där Forrai köpt aktier för fem miljoner kronor, skriver Politiken.
”Dantherm står på tröskeln till ett genombrott med sin bränslecellsteknologi, och det kan betyda ett stort genombrott för aktiekursen. Investera i Dantherm!”, skrev Forrai i sin artikel.
Köpenhamns tingsrätt anser att det bevisligen rörde sig om börsmanipulation och har nu dömt Forrai till fyra månaders fängelse.
Dessutom måste han lämna ifrån sig en miljon kronor.
Det här är första gången som en journalist i Europa döms för den här typen av brott.
Tidningen Penge & Privatøkonomis chefredaktör Søren Verup skriver i ett pressmeddelande att tidningsledningen ”inte haft någon möjlighet att kontrollera hur eller i vilken omfattning Claus Forrai agerat”.
Claus Forrai anser själv att han är oskyldig och har redan överklagat domen.
När Finansinspektionen polisanmälde Forrai den 22 maj 2008 togs han ur tjäns och fick några månader senare sparken.
Fotnot: Samtliga medarbetare på Affärsvärlden har skrivit på en Värdepapperspolicy för att motverka den här typen av händelser. Här bredvid kan du se hur denna Värdepapperspolicy är utformad.
Värdepapperspolicy för ekonomijournalister
Provanställda, fast anställda, vikarier och andra redaktionella uppdragstagare på Affärsvärlden som har insyn i tidningens redaktionella system och planering omfattas av nedanstående värdepapperspolicy:
• Alla värdepappersinnehav ska anmälas till ansvarig utgivare eller av ansvarig utgivare utsedd person. Köp och försäljningar ska rapporteras senaste en vecka efter genomförd affär. Rapporteringsplikt gäller även för värdepappersaffärer där medarbetaren har ett förvaltningsuppdrag eller fungerar som placeringsrådgivare för såväl familjemedlemmar som utomstående personer eller bolag.
• Med värdepapper menas aktier, optioner, konvertibler, terminer och andra värdepappersinstrument med aktier som bas. Regelbundet fondsparande omfattas ej av anmälningsplikten.
• Kurspåverkande information får inte utnyttjas innan den är allmänt känd.
• Medarbetare får ej skriva kurspåverkande artiklar om bolag där de eller närstående har ägarintressen utan att rådgöra med ansvarig utgivare.
• Arbetsledare får inte lägga ut uppdrag som kan påverka egna värdepappersinnehav utan att samråda med ansvarig utgivare.
• Placering i värdepapper får endast ske med avsikt att innehavstiden ska överstiga en månad. Om särskilda skäl föreligger för kortare tidsperiod bör medarbetaren rådgöra med ansvarig utgivare. Tidsbegränsningen gäller inte vid försäljning av förlustaktier.
• Medarbetare tillåts inte ha uppdrag eller rådgivande funktion i noterat bolag, eller bolag på väg att noteras utan tillstånd från ansvarig utgivare. Detsamma gäller för bolag som bedriver värdepappershandel eller placeringsrådgivande verksamhet.
Bakom värdepapperspolicyn står förutom Affärsvärlden även Börsveckan, Ekonominyheterna, Dagens Industri, Di.se, DiTV, N24, Privata Affärer, SvD Näringsliv och Veckans Affärer.
• För Affärsvärldens del gäller även: innehav och avyttringar ska från 1 juni 2008 anmälas på papper (kopia på avräkningsnota eller eget dokument).
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.