Bornold om Volvo Cars: Ett dystert besked

Ett dystert besked för dem som hoppats på ett självständigt börsbolag. Så säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, om beskedet att Geely Automobile och Volvo Cars diskuterar ett samgående.

I ett pressmeddelande meddelar Volvo Cars och och kinesiska ägaren Geely Automobile att de diskuterar ett samgående mellan bolagen. En gemensam arbetsgrupp med representanter från bolagen ska jobba med frågan, enligt ett uttalande som lagts ut på Volvo Cars hemsida.

“Intention är att behålla den distinkta identiteten av varje varumärke Geely, Volvo, Lynk & Co och Polestar. Avsikten är att den sammanslagna verksamheten kommer att vara noterad i både Hongkong och i Stockholm för att den ska få tillgång till kapitalmarknaderna”, heter det i pressmeddelandet från Geely Automobile, som dock betonar att den föreslagna transaktionen är “preliminär”.

Volvo Cars och Geely överväger samgående – gemensamt bolag kan noteras i StockholmBiltillverkaren Volvo Cars och kinesiska ägaren Geely Automobile överväger att slå samman sina verksamheter. Det syftar till att påskynda finansiella och teknologiska synergier mellan de båda företagen, uppges det i ett pressmeddelande. 

Största ägare i Volvo Cars är sedan tidigare Zhejiang Geely Holding som också kontrollerar kinesiska fordonkoncernen Geely Automobile.

– Det kan ju i en första anblick låta roligt att Volvo kommer tillbaka till börsen men det är tyvärr ett dystert besked för dem som hoppats på ett Volvo Cars som ett självständigt svenskt börsnoterat bolag, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, angående beskedet, och fortsätter:

– Upplägget gör att Volvo försvinner in i den kinesiska jätten där pratet om notering i Stockholm nog mest får ses som ett sätt att blidka svenska institutioner som är stora finansiärer till Volvo Cars idag. 

Joakim Bornold poängterar att upplägget liknar det med Scania, som är en del av utländsk koncern med huvudnotering utomlands och där Traton har en tillbakadragen roll på Stockholmsbörsen.

– Beskedet är ett dystert sådant ur ett svenskt perspektiv, avslutar han.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.