Laddar

Börsen faller tillbaka

Stockholmsbörsen väntas inleda fredagens handel med att falla tillbaka marginellt efter en svag utveckling på USA-börserna i går. Terminerna för de ledande Europabörserna pekar på inledande nedgångar på 0,1-0,4 procent.

USA-börserna föll successivt under gårdagen med en viss återhämtning sista halvtimmen. Svag USA-statistik och ökad oro i Irak var faktorer som tyngde. S&P 500 index har nu gått ned tre dagar på raken vilket är första gången under de senaste två månaderna.

“Vi har under veckan sett lite lägre riskaptit på aktiemarknaderna i bakgrund av att investerare fått anledning att plocka hem vinster efter oroligheter i Irak och att Världsbanken i veckan sänkt sin prognos över tillväxten i den globala ekonomin. Många aktiemarknader har därmed som väntat påbörjat rekylfaser för att skaka av sig lite av det överköpta tillstånden. Vi ser gärna att korrektionerna sker under kontrollerade former med låga volymer, vilket skulle göra oss bekväma med att behålla vår positiva syn på aktier”, skriver IG i ett morgonbrev på fredagen.

Under morgonen har det presenterats ett batteri av makrostatistik från Kina. Industriproduktionen ökade 8,8 procent i årstakt i maj vilket var som väntat. Detaljhandeln steg 12,5 procent samma månad. Investeringarna ökade 17,2 procent januari-maj, väntat var 17,1 procent.

I eftermiddag presenteras USA-statistik. Det handlar om ett preliminärt konsumentförtroende från Michigan samt producentpriser.

På rekommendationsfronten har UBS sänkt kontanthanteringsbolaget Loomis från köp till sälj. Vidare har tyska Berenberg höjt riktkursen på Volvo från 112 till 117 kronor med bibehållen rekommendation köp.

Avito, som bedriver Rysslands största onlineplattform för köp- och säljannonser, ökade intäkterna med 115 procent i årstakt i det första kvartalet. Ebitda-marginalen förbättrades till 46 procent. Avito ägs av Kinnevik och Vostok Nafta.

Gunnebo avyttrar ett bolag i Frankrike som förra året hade intäkter på 50 miljoner kronor. Transaktionen ger en positiv resultateffekt på 73 miljoner kronor i det andra kvartalet.

Husqvarna inför en ny varumärkesdriven organisation. Skogs- och trädgårdsdivisionerna delas i tre. Construction fortsätter dock som innan. Kostnaderna för omorganisationen är begränsade.

Oljebolaget Enquest köper en andel i ett fält i Malaysia. Förvärvet ska ge ett tillskott på 5.000 fat per dag samt öka 2P-reserverna med 11 miljoner fat. Förvärvspriset är 67 miljoner dollar.

En rådgivande kommitté (AADPAC) till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA röstade för att FDA inte ska kräva studier av kardiovaskulära utfall för en klass läkemedel (PAMORA) dit AstraZenecas kandidat Movantik hör.

SSAB har också gjort ett mindre förvärv då bolaget förvärvar 51 procent av aktierna i G&G Mining Fabrication i Perth, Australien. Företaget är specialister inom reparation, underhåll och tillverkning av tillbehör för tunga gruvmaskiner, till exempel skopor, i Västra Australien. G&G har i dag cirka 40 anställda.

MedCap ökade resultatet efter finansnetto till 7,3 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, februari-april, i dess brutna räkenskapsår 2013/2014. De totala intäkterna steg till 274 miljoner kronor.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.