”Börsen har nått sitt tak”

Börsen har peakat och kommer sluta året lägre än nuvarande nivå, tror Nicklas Paulson, vd på Öresund.

Efter ett starkt första år som vd, Öresund presterade 13 procentenheter över börsens totalavkastning 2018, har Nicklas Paulson haft en tung inledning på 2019. Till och med april steg substansvärdet med endast 0,2 procent på en börs som steg drygt 21 procent (SIX Return index). En förklaring är att Öresund hade för pessimistiska konjunktur- och ränteförväntningar inför 2019 och borde haft mer av konjunkturkänsliga bolag i portföljen.

Men Nicklas Paulson tycker inte att det nu är läge att vikta om mot mer cykliska aktier. Parallellt med årets börsuppgång har vinster justerats ned och därmed har vinstmultiplarna ökat till nivåer över snittet de senaste tio åren. Konjunkturen har inte ”klappat igenom” men allt fler tidiga konjunktursignaler, som inköpschefsindex, pekar nedåt.

-Jag tror att börsen har nått sitt tak och att den slutar året lägre än nu, men fortfarande på plus, en nedgång som kommer slå hårdare mot konjunkturkänsliga aktier, säger Nicklas Paulson till Affärsvärlden.

Börsen har i år stigit med 18,7 procent inklusive utdelningar och noterade som mest, i slutet av april, en uppgång på drygt 22 procent.

Detta är en kortversion av Börsen har nått taket. Prenumeranter kan logga in och läsa hela aritkeln här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.