Börsen slutade på minus – igen

Stockholmsbörsen startade positivt efter ett oväntat duvaktigt protokoll från den amerikanska centralbanken Federal Reserve, men backade efter svag tysk handelsstatistik. Eniro störtdök efter uppgifter om att bolagets långivare överväger att sätta Eniro i konkurs.

SIX Generalindex var vid stängning ned 0,6 procent till 405 medan OMXS30 hade backat 0,7 procent till 1.322. Omsättningen var 15,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 21,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Marknaderna gladdes åt att ledamöterna i Feds penningpolitiska kommitté verkade mer oroliga över den globala tillväxten och den starka dollarn än de var angelägna om att höja räntan. Tonen var klart mer duvaktig än väntat.

“Alla trodde att de lutade åt det hökaktiga hållet och så var protokollet väldigt duvaktigt”, sade Tom di Galoma, räntechef på ED&F Man Capital Markets till Dow Jones Newswires.

Mot det vägdes att den tyska exporten i augusti såg sin kraftigaste nedgång sedan januari 2009. Vissa analytiker manade dock till försiktighet när siffrorna skulle tolkas då olika skollov tros ha stört säsongsjusteringen och därmed överdrivit fallet.

Sökföretaget Eniro handelsstoppades på Stockholmsbörsen en dryg timme innan stängning efter uppgifter som gör gällande långivare överväger sätta bolaget i konkurs. Aktien hade fram till handelsstoppet rasat mer än 33 procent.

Enligt SvD är det en stor grupp banker som lånat ut pengar, däribland Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea. Det är framförallt ett par av de svenska bankerna som driver på i frågan att sätta Eniro i konkurs för att ta över tillgångarna. Alternativet är att Eniro ber sina aktieägare om mer pengar.

Venue Retail Group var en annan förlorare under torsdagens handel. Aktien föll 11 procent efter att i rapporten för det fjärde kvartalet redovisat ett resultat efter finansnetto på -11 miljoner kronor och en minskad försäljning om 7 procent under september. Samtidigt sköts de finansiella målen upp 12 månader.

KappAhls resultat för det fjärde kvartalet var, justerat för engångskostnader på 23 miljoner som inte ingick i prognoserna, klart bättre än väntat och därtill sålde bolaget mer än väntat. Bolaget återupptog även utdelning efter flera års uppehåll och kommer att dela ut 0,75 kronor per aktie, vilket var lägre än medianprognosen på 1,05 kronor i SIX News/Inquiry Financials enkät. Aktien steg 2,4 procent.

“Kvartalet gick bra och året gick bra. Man ska komma ihåg var vi kommer ifrån, men vi vill så klart ha mer”, sade Kappahls vd Johan Åberg till SIX News.

Vindkraftsbolaget Arise överger ambitionen att uppföra ytterligare 650 megawatt vindkraft till 2017 för att i stället fokusera på kassaflödet och på att minska nettoskulden genom avyttringar. Aktien var upp 1,2 procent under låg omsättning.

Bland rekommendationsförändringarna på torsdagen sänkte SEB Swedish Match till behåll från köp medan Swedbank höjde Haldex till köp från neutral. Swedish Match tappade 2,4 procent medan Haldex steg 0,3 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Titania