Börsen stängd för olönsamma
”Det är skakigt och bara att sitta still i båten. Det går inte att sätta ut något i den här svängiga marknaden. Det kan gå över på några veckor, men snart är det ju jul så det ser trångt ut resten av det här året”, säger Anders Hulthin, corporate finance chef på Carnegie.
Enligt Anders Hulthin kräver investerarna bevis på intjäningsförmågan och bolag i tidigt skede har svårt att få in pengar. Men trots att olyckskorpar kraxar försöker flera företag att förverkliga sina börsplaner. Gemensamt för dessa är att de redan tjänar pengar.
Dataspelföretaget UDS håller fast vid planen att söka notering på o-listan i år. Huvudägare är Slottsbacken Venture Capital. ”Det är svajigt på börsen. Och tyvärr dras IT-företagen över en kam. Men ambitionen är att vi ska noteras under hösten. Vi diskuterar en nyemission på 50 till 75 miljoner kronor”, säger VD Thomas Löfblad.
Pengarna ska användas till lansering av dotterbolaget Globalfun.com som gör spel och underhållning till mobilt internet, internet och interaktiv tv. UDS omsatte förra året 17 miljoner kronor och gjorde en vinst på 2,4 miljoner kronor.
Även dataspelsbolaget Paradox Entertainment är också fast beslutet att gå till SBI i år. ”Vi har lämnat in en ansökan. Huvudskälet är inte att ta in nya pengar, det har vi, utan att ge våra ägare en möjlighet att handla med aktierna”, säger VD Nils Gullikson. Bureägda Dimension, som gör digitala handelslösningar, håller fast vid planerna på en notering på o-listan under fjärde kvartalet i år. ”Jag tror det finns köpare trots börsklimatet. Vi skiljer oss från många IT-konsulter som fakturerar per timme. Vi säljer infrastruktur och är integratörer av produkter och lösningar. Det gör att vi har en fakturering på sex, sju miljoner per anställd och en vinst på nästan 700 000 kronor per anställd”, säger VD Sven Uthorn. Sven Uthorn vill att Dimension jämförs med den börsnoterade integratören Proact som inte följt övriga IT-konsulternas ras på börsen.
Även MediTelligens står fast vid att göra börsentré i december. Företaget är verksamt inom mobil medicinsk teknik. ”Det ligger fast, även om vi självklart reflekterat över marknadsläget”, säger VD Jan Furuvald. Bolaget ligger enligt VD inom ett segment, mobil medicinteknik, som inte smittats lika mycket av IT-raset. E-handelsbolagen har avlösts av mobilt internet som den mest hypade sektorn. ”Givet att marknaden stabiliseras kommer vi att se flera sådana på börsen nästa år”, tror Anders Hulthin på Carnegie.
Ett sådant bolag är Aspiro, som gör tjänster till mobilt internet. Aspiro tog in 260 miljoner kronor i två finansieringsrundor i augusti. Aspiro har lovat ägarna att flytta från Nya Marknaden till O-listan inom fyra månader. ”Vi får se om vi gör en nyemission i samband med det. Vi är inte tvingade till det. Men en notering på o-listan öppnar för att få in mer institutioner bland ägarna”, säger VD Lena Wittbjer.
Men det finns också bolag som har gett upp planerna på en börsintroduktion. Arrowhead, som sysslar med trådlöst bredband, väljer att ta in 500 Mkr utanför börsen i en private placement under hösten. ”Nej, det blir ingen börsnotering”, säger styrelseordförande Bertil Tiusanen. Enligt Bertil Tiusanen beror den indragna noteringen inte så mycket på marknadsläghet som på att Vattenfall i somras gick in som storägare.
Varumärkes- och IT-konsulten Audumbla avvaktar läget på börsen. ”Men det lockar oss litet att gå in som starkt bolag nu när det är litet bökigt. Vi är redo att trycka på knappen när det passar oss”, säger finansdirektör Olle Norberg. ”Vi har inte någon likviditetskris, vi är redan ett lönsamt bolag. Det som får vänta är förvärv och personalincitament.”
Audumbla vill ta in 100 till 150 miljoner kronor i en nyemission. Pengarna ska användas till internationell expansion.
Sygn Software sade tidigare att man siktade på en O-listenotering. Nu blir det istället en inofficiell notering hos Penser Capital, men tidpunkten är inte bestämd.
”Det hänger ihop med marknadsläget. Som det är nu är investerarna inte villiga att sätta in kapital i IT-bolag”, säger Per-Arne Brattemo.
Lilla Easytrade.net, som skulle in på Nya Marknaden, väntar med att söka notering.
Mats Paulsen
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.