Börsens billigaste aktier

Affärsvärlden listar börsbolagen som värderas lägst på analytikernas prognoser för nästa år.
Börsens billigaste aktier - billigaste-aktierna-700_binary_6982085.jpg

Vad passar bättre än att ägna julhelgen åt att leta värdecase till nästa börsår.

Nedan har Affärsvärlden listat börsbolagen med lägst p/e-tal på analytikerkollektivets prognoser för 2020. Bolagen har delats in i tre storlekskategorier.

Exkluderade från sammanställningen är fastighets- och investmentbolag, bolag med ett börsvärde under 1 miljard kronor samt bolag där det saknas vinstprognoser från analytiker.

STORBOLAGEN

Bank- och finanssektorn toppar storbolagslistan med penningstvättsskandaliserade Swedbank i topp med ett p/e-tal på bara drygt 8. Kredithanteringsbolaget Intrum hamnar inte långt efter och därefter följer nischbanken Resurs. Längre ner märks även SEB, Nordea och Handelsbanken, alla med p/e-tal kring 10-12. Räcker det med en räntehöjning från Riksbanken för att sätta fart på sektorn?

Trots en något piggare bostadsmarknad tar bostadsbyggarna Bonava och JM plats på listan.

Vitvarujätten Electrolux vinstvarnade nyligen och handlas nu till p/e 12,7, men osäkerheten i prognoserna har ökat.

En bransch som sällan dyker upp i sådana här sammanställningar är läkemedelsbranschen, men här representeras den av Sobi vars aktie nära halverats från toppen hösten 2018.

Värd att hålla ett öga på är också polymerkoncernen Trelleborg som nyligen aviserade av omorganisation. Bolaget kommer att fokusera på utvalda segment och är öppna för att avyttra underpresterande verksamheter. Ett ”städat” Trelleborg med ökat fokus på höglönsamma Sealing Solutions skulle utan tvekan kunna värderas högre.

largecap.png 

MELLANSTORA BOLAGEN

Även bland de mellanstora bolagen sticker finanssektorn ut, där med kredithanteringsföretaget Hoist i topp och med nischbanken Collector på tredje plats.

Så sent som i slutet av november rapporterades att ordförande Lena Apler och storägaren och styrelseledamoten Erik Selin ökat sina innehav i Collector.

Investerarnas skepsis gentemot spel- och dobbelsektorn är påtaglig. Bland storbolagen fanns Kindred till p/e 9 och bland de mellanstora bolagen handlas såväl Leovegas som Betsson till p/e-tal på drygt 7.

Bilfixarkedjan Mekonomen ser ut att ha fått snurr på verksamheten igen efter en lång svacka. Bolaget har tre starka rapporter bakom sig och möter lätta jämförelsetal när fjärde kvartalet ska redovisas. Aktien ingår i Affärsvärldens modellportfölj Avkastningsportföljen.

Aluminiumkoncernen Gränges handlas till p/e 10, men Affärsvärlden valde nyligen att avvakta med aktien.

midcap.png 

SMÅBOLAGEN

Oljebolaget Tethys Oil toppar småbolagslistan. Bolaget är en riktig kassaflödesmaskin som bjudit på generösa utdelningar de senaste åren.

Bygghandlaren Byggmax plockades nyligen in i tidigare nämnda Avkastningsportföljen. Bolaget har haft ett tungt år bakom sig, men det syns positiva tecken i ett städat Skånska Byggvaror, ett nytt butikskoncept som kan driva ökad försäljning i jämförbara butiker samt en stärkt bruttomarginal. Byggmax är också herrelöst, vilket kan öppna för uppköp. Den detaljhandelsskeptiske bör notera att såväl H&M som Clas Ohlson utvecklats starkt på börsen i år, båda är upp 40-50 procent.

Gamla tryckeriet Elanders har via en förvärvsresa omvandlats till en koncern där logistiktjänster är den nya kärnverksamheten. Aktien värderas dock som om bolaget fortsatt verkade i en bransch med strukturell motvind. Affärsvärlden upprepade nyligen köprådet och noterade då hur mycket högre logistikföretag värderas globalt.

Förvärvsmaskiner med bra track-record står högt i kurs på börsen. Bolag som Lifco, Indutrade och Addtech har alla fått se sina multiplar expandera rejält. För Volati har utvecklingen gått i motsatt riktning och aktien handlas nu under p/e 10. Styrelsen har i detta läge valt att genomföra återköp, vilket framstår som vettig kapitalallokering givet upptrissade förvärvsmultiplar sent i konjunkturcykeln. Affärsvärlden köprekommenderade aktien i slutet av maj 2018, ett råd som hittills inte åldrats väl.

Längre ner på listan syns verkstadsbolaget Gunnebo, en notorisk underpresterare där Affärsvärlden nyligen rekommenderade köp. Gunnebos usla franska verksamhet är avyttrad och nästa år väntas positiva effekter från besparingsprogram.

smallcap.png 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco