Laddar

Börsens mest skuldsatta

Med låga räntor lönar det sig kort­siktigt att ersätta eget kapital med lån. Här är Stockholmsbörsens mest skuldsatta bolag.
Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto

De låga räntorna öppnar för överbelåning och missallokering av kapital – vilket är en dålig kombination för den globala tillväxten. Vänder börsen och konjunkturen är det hårt skuldsatta bolag som ligger värst till.

Denna vecka har Affärsvärlden listat börsens skuldberg utifrån analytikerkollektivets prognoser för nettoskuld genom ebitda-resultatet för innevarande år. Tabellen exkluderar fastighetsbolag samt bolag med börsvärde ­under 500 miljoner kronor.

Bland de cykliska bolagen på listan har vi stålkoncernen SSAB, oljebolaget Lundin Petroleum och rederiet Concordia Maritime. Så länge pengar är så gott som gratis står de hyfsat stabilt. Riktigt skakigt blir det däremot om centralbankerna höjer räntan samtidigt som den utdragna nedåtcykeln håller i sig.

Mindre skäl för oro ser vi i stora bolag med stora positioner i relativt stabila branscher, såsom godistillverkaren Cloetta, läkemedelsbolaget Getinge och kycklingbolaget Scandi Standard. Deras stabila kassaflöden lär klara även högre räntekostnader än dagens.

Noterbart är att de mest skuldsatta bolagen har ett starkt år i ryggen, med en genomsnittlig kursuppgång på 15 procent. Visserligen dopas den siffran av tryck- och tjänsteföretaget Elanders kursuppgång på 121 procent. Median-uppgången på 3 procent är därför en mer rättvisande siffra.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Länsförsäkringar AB
Annons från Valour