Bostadspriserna sjönk 0,9% i juli

I juli sjönk bostadspriserna 0,9% i Sverige. Justerat för säsongspverkan indikerar dock den underliggande trenden en uppgång på 0,4%, enligt SBAB.
Bostadspriserna sjönk 0,9% i juli - 36562819
Foto: Fastighetsbyrån

Störst var nedgången för bostadsrätter, -1,6%, medan villapriserna minskade med 0,5%, enligt SBAB Booli Housing Price Index.

Det var också skillnader mellan olika regioner under sommarmånaden. Mest föll lägenhetspriserna i Stormalmö följt av Storstockholm. Huspriserna föll mest i norra och mellersta Sverige.

Justeras siffrorna för tillfälliga effekter, bland annat säsongspåverkan, indikerar den beräknade underliggande trenden dock en uppgång i priserna med 0,4 procent för Sverige som helhet, enligt SBAB.

“Man ska vara försiktig med att dra för stora växlar av enskilda månadsutfall och särskilt under sommarmånader som dessutom har betydligt lägre omsättning än normalt. Men med den brasklappen, tycker jag att bostadspriserna ändå uppvisar en förvånansvärd stor motståndskraft sett till den stora ränteuppgång vi har haft på kort tid. Vi ligger – än så länge – kvar med vår bedömning om ett förväntat sammanlagt prisfall omkring 20%, då vi tror att vi inte sett den fulla ränteeffekten än. Men det är osäkert”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Invesco