Bottenlöst på Wall Street

I New York föll börserna på bred front under torsdagen. Finansmarknadsoro fick fogarna att knacka på omvärldsbörserna så väl som på Wall Street. En sämre siffra avseende Chicago inköpschefsindex från USA spädde på nedgångsspiralen.

Dow Jones Industrial Average hade vid stängningen tappat 1,9 procent till 16.564. På den bredare marknaden var S&P 500 ned med 2,0 procent till 1.930 medan Nasdaq Composite backade 2.1 procent till 4.370.

Räntan på den tioåriga obligationen var oförändrad vid 2,56 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 1 punkt till 3,32 procent.

”Fed kliver åt sidan och värderingarna på aktiemarknaden är hög nog för att få investerare att snabbt plocka hem vinster. Vi kommer att få se fler dagar som dessa där investerare än snabba på att likvidera sina positioner. Alla vet att en korrigering kommer och den kommer att komma.” Det sade Wayne Wilbanks, chefsinvesterare på Wilbanks till Bloomberg i en intervju.

På dagens statistikfront fick Chicago inköpschefsindex marknaden att hicka till. Inköpschefsindex presenterades till 52,6 i juli från 62,6 månaden innan. Utfallet var klart sämre än förväntade 63,0 och utfallet var det lägsta på över ett år.

Vidare noterades att antalet nya arbetssökande i USA steg med 23.000 under förra veckan och siffran kom in ungefär som förväntat.

Statistik över USA:s totala konsumentförtroende redovisades till 36,3 under förra veckan, vilket kan jämföras med en nivå om 37,6 under närmast föregående vecka.

”Uppsägningar är låga, och företagens förtroende har hållit upp mycket väl under de senaste månaderna trots alla geopolitiska spänningar,” det sade Ryan Sweet, seniorekonom vid Moodys Analytics.

På torsdagen tornade mörka moln upp sig på omvärldsbörserna i spåren av den statsfinansiella bankrutt som Argentina nu står inför efter kollapsade skuldförhandlingar med landets statsobligationsinnehavare. Och inom den europeiska banksektor skruvades nervositeten upp kring en ökad spridningsoro efter den krisdrabbade portugisiska Banco Espirito Santos katastrofrapport.

På bolagsfronten trotsade T-Mobile den negativa utvecklingen sedan det franska telekombolaget Iliad bekräftat att man lagt bud på det amerikanska telekombolaget.

Franska Iliad erbjuder 15 miljarder dollar, kontant, för 56,6 procent av aktierna i T-Mobile, budet återspeglar en aktiekurs om 33 dollar per aktie på T-Mobile. T-Mobile ökade 6,5 procent till 32,94 dollar.

Oljejätten Exxon Mobil, presenterade vid delårsrapporten en produktion av olja och gas som minskade till den lägsta nivån på nära fem år. Beskedet tyngde aktien som föll 4,2 procent.

Något bättre gick det för stallkollegan Royal Dutch Shell som redovisade en stark rapport för kvartalet, där bland annat vinsten slog marknadens konsensus. Shell-aktien var upp 2,0 procent i New York.

Bland basmetaller noterades breda nedgångar vilket även speglades aluminiumtillverkarens Alocas aktiekurs som pressades 2,0 procent till 16,39 dollar.

I morgon, fredag, väntas viktig amerikansk statistik avseende sysselsättning och arbetslöshet för juli.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.