Business Sweden ser högtryck i exportindustrin

Exportchefsindex vände uppåt i färde kvartalet efter en nedgång kvartalet innan. Särskilt utmärkande är en oväntad uppstuds i förväntad exportefterfrågan från Västeuropa. Det skriver Business Sweden.
Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden.
Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden. Foto: Business Sweden

Business Swedens Exportchefsindex steg i det fjärde kvartalet med 1,5 enheter till 67,6. Dock nådde indexet inte upp till rekordnivån från det andra kvartalet vid 70,9.

”Optimismen har stärkts bland exportcheferna som inte verkar ha några större orosmoln i sikte, åtminstone de närmaste tre månaderna,” säger Lena Sellgren, chefekonom vid Business Sweden.

Framför allt drevs indexet uppåt av delindexet för nuläge. Detta ökade med 2,1 enheter till 71,3. Index för synen på exportorderstockarna ökade samtidigt till nya rekordnivån 73,2. Även index för lönsamheten i exportförsäljningen i nuläget ökade till rekordnoteringen 75,5.

Exportföretagen tror på ökad orderingång

Index för förväntad exportefterfrågan ligger nu över 50-strecket för alla regioner, som är skiljelinjen mellan optimism och pessimism. Index för Västeuropa studsade oväntat upp med 7,8 enheter till höga 71,3.

”Den här mätningen visar på rekordnoteringar i index för exportorderstockarna och lönsamheten i exportförsäljningen i nuläget samt en oväntad uppstuds i förväntad exportefterfrågan från Västeuropa”, konstaterar Lena Sellgren.

Dock menar hon att flera osäkerhetsfaktorer kvarstår, såsom ökad smittspridning, störningar i leverantörskedjorna och container- och fraktproblem.

”Att den förväntade exportefterfrågan från Västeuropa tog ett rejält kliv uppåt var förvånande med tanke på att andra indikatorer visar på att aktiviteten i den europeiska ekonomin tappar fart”, säger hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.