Calpers vill rösta bort Warren Buffett som ordförande i Berkshire Hathaway

Calpers, den största offentliga pensionsfonden i USA, kommer att rösta för ett förslag som innebär att Warren Buffett måste lämna ordförandeposten i finanskonglomeratet Berkshire Hathaway, skriver Markets Insider.
Calpers vill rösta bort Warren Buffett som ordförande i Berkshire Hathaway - warren-buffett-900
Warren Buffett. Foto: AP Photo/Nati Harnik, File/TT
Förslaget, som lagts fram av National Legal and Policy Center, kräver att Berkshires ordförande ska vara oberoende. I dagsläget är Buffett både vd och ordförande, vilket gör att han inte är oberoende som ordförande.

“Vi tror att dessa roller – var och en med separata, olika ansvarsområden som är avgörande för hälsan hos ett framgångsrikt företag – försämras avsevärt när de innehas av en enskild företagstjänsteman, vilket försvagar dess ledningsstruktur”, skriver Calpers.

Berkshires styrelse motsätter sig förslaget och har rekommenderat aktieägarna att göra detsamma. Miljardärinvesteraren Buffett har drivit företaget han skapade sedan 1965, och han innehar cirka 32 procent av rösterna och 16 procent av aktierna i bolaget.

Berkshires stämma hålls den 30 april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.