Cementas ansökan får hård kritik av viktiga remissinstanser

Cementbjässen Cementas ansökan om begränsad kalkbrytning på Gotland i tre år har mötts av hård kritik från tunga remissinstanser. Det rapporterar SVT Nyheter.
Cementa Gotland
Cementas fabrik i Slite, Gotland. Foto: Joakim Kroger / Cementa/Handout / Cementa/Cementa
Cementa fick regeringen att införa en undantagslag för fortsatt kalkbrytning men viktiga remissinstanser är kritiska eller säger nej till bolagets nya ansökan om begränsad kalkbrytning i tre år.

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Gotland pekar båda på att underlaget i ansökan är bristfälligt, medan Vattenmyndigheten för södra Östersjön menar att Cementa inte når upp till kunskapskravet försiktighetsprincipen eller kravet om bästa möjliga teknik.

Trots kritiken från remissinstanserna hoppas Cementa att regeringen ändå ska godkänna kalkbrytningen, mot bakgrund av det stora behovet av cement.

”Ett klartecken från regeringen är nödvändigt om inte Sverige skall kastas ut i en situation med cementbrist med nästintill oöverskådliga konsekvenser för byggindustrin”, kommenterar Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.