Chefer på Wall Street ser recession i korten – även om deras ekonomer inte gör det

Flera toppchefer Wall Street har börjat varna sina kunder för att en recession är nära. Deras uttalande skiljer sig från deras ekonomer, som intar en mildare ställning mot marknaden.
Wall Street, New York
Foto: AP Photo/Frank Franklin II/TT

Jamie Dimon, vd på storbanken JP Morgan Chase, ska ha sagt till sina kunder att sannolikheten för en recession ligger på 90 procent. Samtidigt har bankens chefsekonom Bruce Kasman sagt att han bedömer att sannolikheten för recession ligger på 40 procent. Det skriver New York Post.

Enligt Goldman Sachs förre vd Lloyd Blankfein är det inte ovanligt att vd:n har en annorlunda syn än sina anställda.

”En del av skillnaderna kan bero på skillnaden i jobb och ansvar. En ekonom levererar en prognos, en vd ansvarar för beredskapsplanering och riskhantering. Om risken för en recession var 30 procent eller 70 procent skulle jag som vd ha stängt luckorna”, sade Blankfein till New York Post.

Goldman Sachs nuvarande vd David Solomon har sagt i en intervju nyligen att det är vanligt med en nedgång i ekonomin när inflationen är hög. Samtidigt har bankens analytiker bedömt att risken för recession ligger på 50 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets