Chefsekonom: Familjer kommer få se köpkraften öka med 3700 kronor per månad

Ljusare tider väntar för hushållen, enligt Handelsbankens senast konjunkturprognos. "Ett stort omslag i de ekonomiska förutsättningarna för hushållen väntar", säger chefsekonom Christina Nyman.
Chefsekonom: Familjer kommer få se köpkraften öka med 3700 kronor per månad - Christina Nyman_Handelsbanken

Handelsbanken räknar med att styrränta landar på 2,25% i början av nästa år, framgår av en färsk konjunkturprognos. Detta tillsammans med en ökning av reallönerna samt lägre skatt resulterar i att hushållen står som vinnare i SHB:s prognos.

”För en familj med genomsnittligt bolån betyder det ungefär 3 700 kronor i månaden i ökad köpkraft, det vill säga borträknat inflation, nästa år jämfört med i fjol”, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman. 

Global återhämtning trots svaga storekonomier

Trots svag utveckling i Kina och USA beräknas global BNP i snitt öka med 3,2% per år fram till 2026. Anledningen till detta stavas enligt SHB en ”återhämtning i många andra ekonomier”.

“Tillväxten tar fart nästa år då finanspolitiken blir expansiv, räntesänkningar slår igenom och arbetsmarknadsläget förbättras”, står det i prognosen.

SHB bedömer också att Sverige bedöms stå inför en starkare återhämtning än euroområdet.

Receptet: räntesänkningar och expansiv finanspolitik

Höstcocktailen kommer enligt banken bestå av räntesänkningar och finanspolitik. Med inflationen under kontroll väntas den senaste anta en expansiv form.

Budgeten för 2025 inkluderar ökade utgifter på cirka 60 miljarder kronor, med fokus på att stärka hushållens köpkraft genom skattesänkningar.

”Om detta sammantaget skulle ge ökat inflationstryck är det nog snarare räntan som kommer anpassas än att finanspolitiken går i en stramare riktning”, säger Nyman.

Handelsbanken prognosticerar även en ökning av bostadspriserna, med en uppgång på 3–4% per år.

SHB förutspår också att den svenska kronan kommer att stärkas framöver, men vägen dit väntas bli skakig. Geopolitiska risker och osäkerhet kring det amerikanska presidentvalet kan påverka valutamarknaden negativt, men på sikt ser banken en positiv utveckling. Till nästa sommar bedöms en euro kosta 10,90 kronor och en dollar 9,80 kronor.

Utmanande arbetsmarknad – särskilt i norr

Trots den positiva utvecklingen kvarstår vissa utmaningar, särskilt på arbetsmarknaden. Fasta anställningar ökar i normal takt, men sysselsättningen bland de med temporära arbeten har minskat. Samtidigt står Norrlandsregionerna inför stora demografiska utmaningar.

”Norrlandsregionen behöver locka till sig mer arbetskraft, men för det krävs det tillgång till bostäder och annan samhällsservice, och att dessa byggs innan de gröna industrisatsningarna har kommit i full produktion. Det betyder att kommunerna får ta stora risker för satsningar som främst ger intjäning till statens kassa om de blir framgångsrika”, säger Christina Nyman.

I rapporten lyfter banken Skellefteå som den kommun vars sysselsättning ökat mest i landet, mycket tack vare Northvolts batterifabrik. Detta skriver banken och lyfter även de senaste dagarnas turbulens.

“Batterifabriken har över 3000 anställda i Skellefteå. Tidigare har planerna varit attytterligare öka antalet anställda, men nu har företaget istället aviserat personalneddragningar”.

Läs också:

Ekonomer: Krisen är över – så här mycket stiger bostadspriserna

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.