Chefsekonom: Svårt att föstå varför Riksbanken skulle sänka i maj

De flesta av storbankerna är rörande överens om att Riksbanken sänker styrräntan i maj. Men Danske Bank står fast vid att sänkningen dröjer, inte minst på grund av den svaga kronan, skriver Dagens Industri.
Michael Grahn, Danske Banks chefekonom
Michael Grahn, Danske Banks chefekonom

”Det är rätt svårt att förstå varför man ska välja maj framför juni”, säger Michael Grahn, chefsekonom för Sverige, till Dagens Industri.

Danske Bank tycker att de svenska kollegorna är för snabba med att förklara seger över inflationen. Bankens prognos skiljer sig inte markant från exempelvis Handelsbankens – tre sänkningar i år, med start i juni istället – men chefsekonomen Michael Grahn höjer ett varningens finger för att inte underskatta hur stressad direktionen är av kronförsvagningen.

”Lyssnar man på hur Riksbanken har argumenterat så är det uppenbart att rätt många av ledamöterna uppfattar att kronan kan bli ett problem. Sedan de sa det har den blivit ett problem, den har ju försvagats rätt mycket”, säger han till Di.

Läs mer:

SEB: Riksbanken sänker 100 punkter i år – det börjar i maj

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco