Chefsekonomen: Värt att tänka på med bolånen

Rörlig bolåneränta har under hela 2000-talet i princip alltid varit billigast. Nu pekar prognoserna på att det kan vara slut med det. Fast så har det låtit förr. "Har man bra marginaler så behöver man inte vara rädd för att ligga rörligt", säger banken SBAB:s chefsekonom Robert Boije.
Chefsekonomen: Värt att tänka på med bolånen - robert-boije-affarsvarlden-700_binary_6887654.jpg

Från 2010 och framåt har exempelvis den femåriga bolåneräntan varit bra mycket dyrare än den rörliga. Periodvis har den extra kostnaden legat på två procentenheter högre. Samma mönster gäller för treårsräntan, men med mindre skillnad, enligt SBAB:s beräkningar som vid varje givet tillfälle visar vad som varit dyrast att teckna precis då, jämfört med vad den rörliga räntan löpande hamnade på framåt i tiden.

Mönstret känns igen från i stort sett hela 2000-talet, enligt Robert Boije, möjligtvis med undantag för finanskrisen hösten 2008 då bolåneräntorna drog i väg ordentligt i spåren av att bankerna hade svårt att finna finansiering till sin utlåning.

Blir billigare

Trots den entydiga historiken – nu pekar SBAB:s nya prognos på att den bundna räntan, tre år och uppåt, blir billigare att teckna i dag, runt 0,3-0,4 procentenheter. Men det är en spådom. Bankerna har ofta haft fel förr i sina bedömningar, och det håller Robert Boije med om.

– Och det kostar ju att lösa ett bundet lån också, så även om vi går in i en period där det ser förmånligt ut att binda ska man tänka på det, det behöver inte vara ett bra alternativ för alla att binda även om det ser ut att vara billigt att binda, säger Robert Boije.

Bakgrunden till de i nuläget relativt förmånliga bundna räntorna är att skillnaderna mellan rörligt och bundet är ovanligt liten. Det brukar vara en signal på att sämre tiden väntar, en lågkonjunktur står för dörren.

I grunden handlar det ju också om trygghet, och det är oftast den man betalat en extra premie för – att veta vad den månatliga kostnaden blir ett antal år framåt.

Ökad konkurrens

Flera banker har den senaste tiden på sina sajter gjort reklam för sina bolån, med lite av lockpriser, en syn som var ovanligare förr.

– Det har helt klart blivit en ökad konkurrens, säger Robert Boije.

En svalare bostadsmarknad har dämpat efterfrågan på lån.

– Det är definitivt en orsak. I en sjunkande marknad, då blir det en ökad konkurrens, säger Boije.

Finansinspektionens återkommande mätningar om bankernas vinster på bolånen har också visat att marginalerna har gått ner senaste året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.