Christer Gardell: ”Svårt att lämna Volvo”

Cevian Capital säljer innehavet i Volvo till kinesiska Geely. "Det är svårt att lämna ett bolag som har betytt så mycket för oss", säger Christer Gardell till Affärsvärlden.

Under onsdagsmorgonen stod det klart att aktivistfonden Cevian Capital säljer sitt 8,2-procentiga innehav i lastbilstillverkaren Volvo AB. Försäljningen var inte helt osentimental för Christer Gardell, partner i Cevian.

– Det är klart att det finns en del sentimentala känslor. Det är väldigt svårt att lämna ett bolag som har betytt så mycket för oss, det är vår största position i fonden.

Aktivistfonden har sedan inträdet i Volvo år 2006 gjort en vinst på närmare 20 miljarder kronor. Men bakom vinsten ligger hårt jobb, säger Christer Gardell.

– Vi har varit där i elva år och vi har jobbat hårt för att förbättra bolaget. Nu är det en jättebra styrelse och ledning, ett jättebra bolag, och det är alltid svårt att lämna då.

– Vi ser på det som en finansiellt bra investering för oss, vi har tjänat mycket pengar på Volvo, fortsätter han.

Aktieförsäljningen görs via bankerna Barclays och Nomura. På andra sidan i avtalet finns kinesiska fordonstillverkaren Geely som köpare. Geely är sedan 2010 huvudägare i personbilskoncernen Volvo Cars.

– Vi lämnar över huvudägarskapet till Geely som vi tycker är en bra ägare, de har bevisligen varit bra för Volvo Cars, säger Christer Gardell.

Han understryker att inte bara de finansiella villkoren ska vara attraktiva utan att det ska ”kännas bra i magen också”.

– Geely besitter nödvändig kompetens för Volvos nästa fas, inte minst inom den kinesiska marknaden, men också kunskap inom el- och självstyrda fordon.

Christer Gardell vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna om en köpesumma på 3,25 miljarder euro, men säger sig vara nöjd med det slutliga budet efter en höst av förhandlingar.

– Vi blev approcherade av Geely för några månader sedan. Affären slutfördes när avtalen signerades väldigt sent den 23 december.

Köpesumman kommer att komma till nytta, men exakt hur vill inte Christer Gardell avslöja.

– Vi kommer sysselsätta kapitalet i andra investeringar. Rent teoretiskt kan det handla om nya investeringar eller om redan befintliga innehav, säger han.

Volvoaktien är ned 3,3 procent klockan 13.15 på onsdagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.