Citi höjer riktkurs för läkemedelsbolag

Citi Research höjer riktkursen för Astra Zeneca till 54 brittiska pund, motsvarande cirka 627 kronor, från tidigare 49 pund.

Rekommendationen är fortsatt köp.

Det framgår av en analys från den 29 juli.

Banken ser positivt på utvecklingen av Astras pipeline, som bedöms generera 18 miljarder dollar i intäkter år 2023, uppjusterat från tidigare 12 miljarder. Citi ser att Astra har bland de bästa onkologiska molekyler på marknaden och har fortsatt tro på blodproppshämmaren Brilinta, som nu genomgår tester men väntas kunna generera 3 miljarder dollar år 2021.

Astra Zeneca ses samtidigt som det mest attraktiva förvärvsalternativet för Pfizer, och räknar med 25 procent chans för ett nytt närmade efter att embargotiden löper ut den 26 augusti. I ett sådant scenario hade Pfizer behövt erbjuda minst 60 dollar per aktie för att säkra ett avslut, skriver banken och menar vidare att det är mest troligt att ett närmande kommer under december.

Däremot ser Astras styrelse ut att värna självständigheten och förlitar sig på vissa strategier för att försvara sig mot ett nytt bud; däribland intensifierat fokus på pipelinen, förvärv för att långsiktigt trycka upp vinst per aktie och politiska barriärer. Dessutom krävs 50 procents medgivande från aktieägarna för en möjlig försäljning.

För Astras del ser Citi ett möjligt förvärv i Actelion. Ett förvärv av bolaget till ett uppskattat pris på 16 miljarder dollar skulle kunna ge tillväxt åt vinsten per aktie med 11 procent till 2017. Det skulle också utöka och fördjupa Astra Zenecas produktportfölj samt förbättra utdelningen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.