Credit Suisse: Tre faktorer som ger överhängande bubbelrisk

Investmentbanken Credit Suisses analytiker tror att det finns en chans på 60 till 70 procent att marknaden når bubbelnivåer på medellång sikt. Det framgår av en publicerad marknadsanalys på torsdagen, skriver Business Insider.

Enligt analytikerna är det tre faktorer som driver på bubbelrisken.

– Den expansiva penningpolitiken. Enligt analytikerna finns det en risk i att centralbankscheferna runt om i världen inte vet huruvida nedgången i kärninflationen är en återspegling av en lägre efterfrågan eller starkare utbud. Därmed finns det en stor fara i att de fortsätter hålla räntorna på onormalt låga nivåer.

– Oljan. Den senaste tidens låga oljepriser kan ge en boost åt konsumenternas köpvilja ifall de tror att priserna kommer bestå på samma nivåer över en längre tid. Det låga priset kan också fortsätta att uppmuntra centralbankerna, däribland den europeiska centralbanken ECB, att fortsätta hålla räntorna och de kvantitativa programmen igång, just som svar på den fallande inflationen orsakad av det lägre oljepriset.

– Detaljhandelsaktier. Analytikerna på den schweiziska investmentbanken pekar ut att privata investerare till skillnad från institutionella är mer benägna att köpa detaljhandelsbolag när deras värderingar redan befinner sig på höga nivåer. Det i sin tur kan skapa orealistiska värderingar. Hittills är trenden märkbar i Kina.

Credit Suisse betonar dock att de inte anser att aktiemarknaderna befinner sig i en bubbla i dagsläget. De är mer inne på en linje att de flesta bull markets i de flesta tillgångar slutar i en bubbla, något som alltså kan komma att ske längre fram.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets