Credit Suisse-vd:n lämnar efter spionskandal

Credit Suisses vd, Tidjane Thiam, lämnar banken, framgår av ett pressmeddelande. Beskedet kommer i spåren av den spionskandal som härjat banken det senaste halvåret och som lett till en öppen mellan vd - som avfärdat att han varit del i den övervakningskampanj som riktats mot flera anställda - och bankens ordförande Urs Rohner.

Ivorianen Tidjane Thiam kommer lämna sin post fredagen den 14 februari och då ersättas av Credit Suisse-veteranen Thomas Gottstein. Tidjane Thiams avsked är en chockartad vändning i skandalen, givet att flera ledande ägare uttryckt stöd för vd:n i den maktstrid som blossat upp i banken. Samtidigt har flera av dessa uttryckt sig negativt mot Urs Rohners försök att få bort Tidjane Thiam.

Urs Rohner hade inför mötet sammanställt en lista över tänkbara vd-ersättare, enligt Bloomberg News källor. Samtidigt har Tidjane Thiams allierade offentligt uppmanat ordföranden att lämna i utsatt tid när hans mandatperiod löper ut nästa år.

Dramat är ett efterskalv till händelser som drog den anrika bankens renommé i smutsen i fjol, när en privat konflikt mellan vd och den tidigare förvaltningschefen tillika grannen och nära allierade Iqbal Khan. Konflikten kulminerade i en förföljelseoperation och skandalen briserade i fjol och blev en följetång med rubriker i Europas samlade finanspress.

Relationen mellan Tidjane Thiam och den tidigare nära allierade och eventuelle efterträdaren Iqbal Khan gick i kras efter en dispyt på en privat fest där Tidjane Thiam läxade upp påläggskalven för en kommentar som fällts inför vd:ns hustru om några träd i parets trädgård. När så Iqbal Khan valde att gå till konkurrenten UBS inleddes förföljelsen.

Krav på vd Tidjane Thiams avgång hördes, men denne svor sig fri i samband med att Credit Suisse till sist kröp till korset och bad om ursäkt, dagarna efter att skandalen tagit sig en verkligt tragisk kulmen genom att den utpekade privatdetektiv som anlitats av banken tagit sitt liv.

Den operative chefen, Pierre-Olivier Bouee tog på sig skandalen och hävdade att han agerat helt i egen regi och gett order om övervakningen av Iqbal Khan utan Tidjane Thiams vetskap.

Senare har även flera andra anställda hävdat att de drabbats av samma behandling av banken.

Credit Suisse har avfärdat de senaste anklagelserna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.