Laddar

Cristina Stenbeck: ”Business as usual”

Jan Stenbecks bolagsimperium kommer att leva vidare oförändrat och starkt. Det var budskapet vid tisdagens presskonferens efter hans bortgång. Budskapet från arvtagerskan Cristina Stenbeck var, förmedlat av Tele2:s Lars-Johan Jarnheimer; ”Det är business as usual.”

Det var många tysta minuter som inledde tisdagens presskonferens där alla sfärens toppdirektörer mötte pressuppbådet iförda svart kostym och slips. Pelle Törnberg var den första som tog till orda och han hälsade medieuppbådet med orden. ”Som ni förstår är det med stor sorg vi låter er komma hit idag. Vår styrelseordförande, chef, huvudägare och vän har gått bort.” Framför podiet fanns en bild av Jan Stenbeck med röda hängslen, tillsammans med ett tänt stearinljus. Stämningen var dämpad.

“Det här är först och främst en privat tragedi för alla som har stått honom nära”, sade Pelle Törnberg, VD för gratistidningen Metro International.

Tele2-chefen Lars-Johan Jarnheimer, som var den som talade för den Stenbeckska familjens räkning, meddelade att han varit i kontakt med Jans barn och att Cristina, äldsta dottern och utpekad arvtagerska, agerade ”samlat.”

”Cristina poängterade redan några timmar efter beskedet att ’vi måste säkerställa pappas intentioner och strategier”, sade Jarnheimer och konstaterade att budskapet var ”business as usual”.

Alla frågor kring Cristinas framtida roll, något som varit föremål för spekulation under tisdagen, tonades ned. ”Det är för tidigt att mindre än 24 timmar efter hans bortgång tala om sådant. Barnen befinner sig i USA och vi kommer att träffa dem under morgondagen”, sade Jarnheimer.

Hur testamentet ser ut ville man dock inte kommentera. “Det är en familjeangelägenhet”, säger Lars-Johan Jarnheimer som inte heller kunde ge några detaljer kring hur, när och var begravningen sker.

Vad gäller företagsgruppen betonade samtliga VD:ar kontinuitet och konstaterade att inget egentligen har ändrats vad gäller vad sfärens bolag.

“Det finns ingen anledning att ändra bolagens strategier. Vi vill ta företagen till total succé”, sade Pelle Törnberg.

“Vi ska upprätthålla Jans anda. Det finns en stark vilja till kontinuitet”, förklarade Kinneviks VD Vigo Carlund och svarade på en direkt fråga om vad som kommer att hålla samman sfären; ”Ägarförhållandena och den kultur som vi arbetat upp i företagen.”

Bruce Grant, som sitter i flera av sfärens styrelser, framhöll att sfären inte är i kris trots den senaste tidens stora kursfall. “Som styrelserepresentant har jag sett en stark förbättring. Jag har gått igenom våra nyckeltal och vi står starka. Marknaden älskar våra låga kostnader”.

På en direkt fråga om hur man ser på den oro som finns ute på marknaden för att endast Jan Stenbeck ska ha haft total kontroll över företagsgruppen, svarade Pelle Törnberg att denna är obefogad. ”Det är klart att han satt på mycket information men väldigt många av oss sitter i flera styrelser och har en väldigt bra bild av vad som sker i bolagen.” Gillade inte doktorer

I och med Jan Stenbecks bortgång står sex börsbolag utan styrelseordförande. Under torsdagen kommer nu samtliga bolag att hålla styrelsemöte. Några indikationer på vilka namn som kunde vara aktuella gavs ej. Rekryteringen lär dock ske ur de sittande styrelserna, allt annat skulle kräva extra bolagsstämmor.

Enligt Pelle Törnberg avled Jan Stenbeck klockan 20.00 igår kväll på American Hospital i Paris.

“Jan var förkyld och hade haft infektioner under sommaren och bland annat besvärats av bronkit. Han var en typ av människa som inte gillade att gå till doktorer utan var av den uppfattningen att det här kunde man kurera bäst på egen hand. Det visade sig vara ett misstag”, säger Pelle Törnberg.

Ett par frågor förblev obesvarade och stämplades av det sittande podiet som ”ovidkommande”. En sådan var vad Jan Stenbeck gjorde i Paris och vem/vilka som fanns i hans närhet när han dog.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.