D Carnegies dolda miljarder

D Carnegie ska bygga bostäder på sin mark. På sikt får de tillgång till byggrätter för flera miljarder.

D Carnegie har sedan 20 år tillbaka köpt fastigheter i framför allt miljonprogramområden, rustat upp lägenheter och höjt hyran.

Nu ska bolaget också börja bygga bostäder. Sedan länge äger de mark. Redan i dag har de byggrätter på 100 000 kvadratmeter. Men ytterligare 300 000 kvadratmeter är på gång.

Byggrätterna är i dag upptagna till drygt 300 miljoner kronor i balansräkningen. Men byggrätter i Stockholm är värda mellan 5 000 och 10 000 kronor kvadraten, enligt bolagets vd Ulf Nilsson. Han vill inte uppge någon siffra på värdet, men en enkel beräkning ger ett värde på mellan 2 och 4 miljarder.

– Vi har ett mindre bygge i Upplandsbro, som vi hoppas få bygglov till, i slutet av året. Därefter hoppas vi kunna bygga i Husby, Flemmingsberg och Jordbro, säger D Carnegies vd Ulf Nilsson.

Bolaget har tillsatt en chef för att börja bygga upp en byggorganisation.

Till skillnad från många andra företag som ägnar sig åt liknande verksamhet har de renoverat lägenheterna successivt, i takt med att de blivit lediga. På så vis har de sluppit kostnader för ersättningsbostäder och kritik som sådan förflyttningar och renoveringar ofta får. Den stora nyckeln till framgång har varit att de renoverar billigt, kostnaden ligger på cirka 5 000 kronor kvadraten.

Nu ska de utnyttja sin kunskap inom logistik och effektiv kostnadshantering, i den nya verksamheten.

Byggrätterna kan belånas. Därmed kan bolaget bygga, utan att ta stora krediter.

Genom att bygga nya bostäder hoppas D Carnegie att boendemiljön i området förbättrats.

– Halva syftet är att göra områdena mer attraktiva. Det får effekt på befintligt bestånd. På sikt kan man höja hyrorna, säger Ulf Nilsson.

För ett år sedan gick finansjätten Blackstone in som storägare till bolaget och för några veckor sedan la de ett pliktbud på bolaget.

Mer om det kan du läsa här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets