Dalborg fick sin fyrklöver
För ganska exakt tre år sedan presenterade Nordbankens VD Hans Dalborg samgåendet med finska Meritabanken. Tillsammans med Meritas starke man Vesa Vainio lämnade Dalborg då en öppen inbjudan till banker från den övriga två nordiska länderna att delta. Det visade sig vara svårare än väntat. Danska Unibank kände sig för liten och valde att gå ihop med det danska försäkringsbolaget Trygg Baltica innan inviten från Merita Nordbanken besvarades i våras. Förvärvet av Kreditkassen förhalades av norska politiker i ett helt år.
På pappret ser Nordic Baltic Holding stark ut. Den nya bankkgruppen finns nu med ett heltäckande produktutbud i Sverige, Finland, Danmark och Norge. Banken har tagit täten i Norden och fått andra banker att se om sitt hus. I Danmark kom nyligen beskedet att Den Danske Bank går ihop med Real Danmark och i Norge förs diskussioner mellan Den Norske Bank och försäkringsbolaget Storebrand.
Aktiemarknaden har redan visat sitt gillande till Nordic Baltic Holding. Börsvärdet på nära 200 miljarder kronor i fredags är en ökning med 36 procent hittills i år. Efter förvärvet av Kreditkassen ser banken onekligen ut att på sikt kunna bli en attraktivt uppköpsobjekt för en europeisk storbank.
Arbetet med att slå ihop bankerna är dock långt ifrån klart. I arbetet mellan Merita och Nordbanken har det hittills gått åt mer tid till nordisk diplomati än att krama ut maximala synergier. I Danmark hägrar en framtida försäljning av Topdanmarks sakförsäkringsrörelse – även om ingen vill tala om det idag. I Norge kommer bankledningen att tvingas arbeta hårt för att bevisa att det var värt att betala närmare trettio miljarder kronor för den svagt lönsamma Kreditkassen.
För svenska staten erbjuder förvärvet av Kreditkassen ett bra tillfälle för att kliva av ägandet i statliga Nordbanken helt och hållet. Faktum är att i det som i mitten av 1990-talet var en av finanskrisen hårt sargad Nordbanken har svenska staten gjort allt rätt. Det började redan när förvärvet av den havererade Gotabanken stagade upp banken på den svenska hemmamarknaden.
Finansdepartementet har de senaste åren dragit ner sitt ägande i banken successivt. Det har bland annat möjliggjort för Nordbanken att använda den egna aktien som betalningsmedel vid samgåenden med de andra bankerna. Än bättre, statens aktier har avyttras till ständigt högre kurser. De privatpersoner som köpt Nordbanksaktier efter det att banken återintroducerades på börsen har fått vara med på samma lönsamma resa.
Telia hade kunnat uppleva en liknande utveckling. Men i det statliga telebolaget tog istället politiskt maktspel överhand. Frågan nu blir om Nordbanken tillåts fungera som positivt exempel när staten ser över ägandet i andra bolag som Vattenfall och Posten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.