Nordea ser dämpad syn på bostadsmarknaden

Jämfört med i våras tror betydligt färre bostadsägare nu på stigande bostadspriser. Dessutom tror allt fler på stigande boräntor, visar Nordeas Boendebarometer.
Bostad, bostadsmarknaden
Foto: Henrik Montgomery/TT

Nära hälften av bostadsägarna, 45%, tror på stigande bostadspriser det kommande året. I vårens mätning låg motsvande siffra på 67%. Dessutom tror allt fler på oförändrade och sjunkande bostadspriser. 41% tror på oförändrade priser, upp från 27% och 12% tror på sjunkande priser, upp från 4%.

”Det finns tecken på att bostadsmarknaden går in i en lugnare fas med dämpade prisuppgångar. Faktorer som kan bidra är lättade restriktioner som kan göra att hushållen åter börjar lägga mer pengar på annan konsumtion än boendet, samt att fler oroar sig för en sättning på börsen. Dessutom har de ordinarie amorteringsvillkoren återinförts”, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson i ett pressmeddelande.

Samtidigt tror även allt fler på stigande räntor de kommande tolv månaderna. Siffran har stigit från 19 % i våras till 25 %. Fortfarande tror en majoritet, 65 %, att på oförändrade bostadsräntor. Dock har andelen minskat något. I vårens mätning trodde 70 %, på oförändrade boräntor.

”Vi har vant oss vid låga räntor, men stigande inflation kan göra att de stiger. Bolånetagare bör därför överväga att binda åtminstone delar av sina boräntor”, säger Ingela Gabrielsson.

De flesta hushåll har beredskap om inkomsten skulle falla bort, visar undersökningen. Detta främst genom buffertsparande och långsiktigt sparande. Dock har en av tio har inte planerat för hur de skulle finansiera boendekostnaderna vid till exempel sjukdom, arbetslöshet eller skilsmässa.

Undersökningen visar även att 14 % ser att dagens situation på bostadsmarknaden hindrar dem att byta bostad fast de skulle vilja. De främsta hindren är dyra bostadspriser, för dåligt utbud av bostäder och krav på kontantinsats. Bland unga, 18–29-åringarna, är det betydligt fler, nästan en fjärdedel, som uppger att dagens situation på marknaden hindrar dem att byta bostad.

”Att köpa sin första bostad är mycket svårt eller rent av omöjligt för många unga. Vi behöver åtgärder som att införa subventionerat bosparande i kombination med mildare amorterings- och inkomstkrav för unga”, säger Ingela Gabrielsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco